België prominent in de ruimte met Herschel
Met de geslaagde lancering van de Herschel infraroodtelescoop vertrekt eens te meer een stevig staaltje van Belgisch wetenschappelijk en ict-kunnen naar de ruimte.
Met de geslaagde lancering van de Herschel infraroodtelescoop vertrekt eens te meer een stevig staaltje van Belgisch wetenschappelijk en ict-kunnen naar de ruimte.
Het Instituut voor Sterrenkunde van de KU Leuven levert de ‘photodetector array camera & spectrometer’ (PACS), die bestemd is voor het onderzoek naar infraroodstraling in de ruimte. Professor Christoffel Waelkens is daarvan de ‘co-principal investigator’.
Met behulp van dit instrument – en andere – zal het Herschel Space Observatory ‘koude’ objecten waarnemen zoals stofwolken rond sterren, prille sterren en dies meer. De medewerkers in Leuven zijn ook actief betrokken bij het afstellen en kalibreren van PACS (ook in de ruimte) zodat vanaf oktober wetenschappelijke waarnemingen mogelijk zijn. De satelliet heeft voldoende vloeibaar helium aan boord om de telescoop gedurende een drietal jaar gebruiken.
Ook werd aan het Instituut een belangrijk deel van de software geschreven, die bestemd is voor de verwerking van de gegevens die Herschel produceert.
Naast het Instituut voor Sterrenkunde van de KU Leuven werkten in België ook nog mee: het Centre Spatiale de Liège en OIP uit Oudenaarde. Naast onderzoekers van de KU Leuven participeren ook de medewerkers van de universiteiten van Gent, Luik en Brussel, evenals het observatorium in Ukkel. Daardoor weten de wetenschappers in België zich verzekerd van honderden uren waarnemingstijd op dit systeem.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier