België telt nog 1,71 miljoen pc’s op Windows XP

Op een jaar tijd daalde het aandeel slechts van 30 naar 27 procent. Al gaat Microsoft er van uit dat sommigen nooit zullen overstappen.

Vorig jaar haalde Windows XP onder alle Windows-pc’s in ons land een marktaandeel van 30 procent. Goed voor 1,9 miljoen toestellen. Vandaag is dat aandeel 27 procent, oftewel zo’n 1,71 miljoen pc’s. Dat betekent dat er nog werk voor de boeg is om bedrijven en consumenten te overtuigen om hun systeem te upgraden. “We gaan zeker onze communicatie versterken en dit via onze partners en kanalen”, zegt Jean-Benoit Van Bunnen, Windows Business Group Lead bij Microsoft België.

Hij wijst er onder meer op dat er haast bij zit. “Meestal duurt een migratieproject 6 tot 18 maanden dus het is hoog tijd om er mee te beginnen. Er zijn redenen genoeg om over te stappen.” Zo haalt hij onder meer aan dat er maar weinig nieuwe hardware vandaag nog compatibel is met XP.

Op 8 april 2014 loopt immers de verlengde ondersteuning voor Windows XP af. Op dat moment worden er geen patches meer gemaakt voor eventuele veiligheidsproblemen.

Van Bunnen zegt dat het marktaandeel van XP bij bedrijven zelfs nog iets boven de dertig procent uitkomt. Bij consumententoestellen is dat vandaag iets minder dan 25 procent. Vooral kmo’s met een computerpark van 5 tot 250 toestellen blijven meestal met de verouderde software zitten.

“We moeten duidelijk maken aan gebruikers dat ze volgend jaar niet langer op ondersteuning kunnen rekenen en dat er ook geen securitypatches meer verschijnen. Dat wil zeggen dat het voor hen ook meer geld en moeite kost zodra ze een probleem krijgen met hun systeem”, waarschuwt Van Bunnen.

Eén op de tien blijft

Alle 1.710.000 computers op Windows XP naar Windows 7 of 8 overzetten ziet Van Bunnen niet gebeuren. “We denken dat er tegen de end of service datum meer dan negentig procent gemigreerd zal zijn. Die overige tien procent zal wellicht nooit upgraden.”

Dat kan verschillende oorzaken hebben. Vaak gaat het om pc’s die nauwelijks worden gebruikt of hardwarematig al op het einde van hun Latijn zitten.

Van alle toestellen zijn er in België iets meer Franstalige versies van Windows XP actief dan Nederlandstalige. Al verdient dat feit enige nuancering. Deze cijfers zijn specifiek afkomstig van het verkeer dat Microsoft op zijn eigen website ziet. Hier zijn Nederlandstalige (Belgische) bezoekers op XP goed voor 12 procent. De Franstalige XP’ers maken 14,5 procent van het verkeer uit.

“Maar hier moeten we wel opmerken dat mensen met oudere systemen waarschijnlijk minder vaak websites bezoeken dan de doorsnee bezoeker”, merkt Van Bunnen op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content