Het aantal websites met een .be-domeinnaam blijft dalen. Dat blijkt uit statistieken van DNS Belgium, de beheerder van de internetadressen.
Eind december waren er 1.718.116 internetadressen eindigend op .be actief. Dat waren er 16.066 minder dan een jaar eerder. De dalende trend die eind 2022 was begonnen, zet zich voort. Ook in de eerste maanden van dit jaar is de daling niet gestopt.
Philip Du Bois, general manager van DNS Belgium, wijst op een algemene dalende trend in de domeinnaamwereld. Onder meer het succes van grote onlineplatformen speelt een rol. ‘Voor ondernemingen is het makkelijker om een Instagram-pagina te onderhouden dan een hele website’, zegt hij. Ook de opgevoerde controles tegen fraude spelen mee. Dankzij nieuwe technologie slagen minder oplichters erin een domeinnaam actief te krijgen.
Extra kosten
Een domeinnaam registreren is ook duurder geworden. DNS Belgium zegt geconfronteerd te worden met extra kosten en trok de groothandelsprijs voor een .be-adres daarom begin dit jaar op van 4 naar 5,5 euro voor een jaar. Het gaat om de eerste prijsverhoging sinds 2016. DNS Belgium verkoopt niet rechtstreeks aan particulieren en bedrijven. Dat doen zogenaamde registrars, die vaak ook webhosting en e-maildiensten aanbieden.
In vergelijking met andere landen is een domeinnaam volgens Du Bois in België nog steeds goedkoop. De hogere kosten hebben te maken met steeds uitgebreidere regelgeving rond privacy en cybersecurity. Europese wetgeving maakt dat DNS Belgium als essentiële dienstenleverancier wordt beschouwd, legt Du Bois uit. ‘Voor ons gelden dezelfde eisen als voor Proximus of Telenet. Als we plat gaan, heeft dat potentieel een zware impact op de economie.’
Met een campagne vanaf het najaar wil DNS Belgium het belang van een domeinnaam voor bedrijven benadrukken. ‘Het wordt steeds relevanter om ondernemers ervan bewust te maken dat ze beter niet al hun eieren in de mand van de sociale media leggen. Dan ben je immers onderhevig aan wijzigingen van die spelers en zelfs van geopolitieke beslissingen. Een eigen webadres biedt onafhankelijkheid.’