België trappelt ter plaatse op wereldwijde innovatie-index
Zwitserland is voor het veertiende jaar op rij de meest innovatieve economie ter wereld. België blijft op plaats 23 in de ranglijst van de Wereldorganisatie voor Intellectuele Eigendom (WIPO).
Zweden staat opnieuw op de tweede plaats en de Verenigde Staten blijven op drie. Singapore klimt een plaats naar de vierde stek, ten koste van het Verenigd Koninkrijk dat nu de top vijf afsluit. Finland staat op zeven, Nederland op acht, Duitsland op negen en Denemarken op tien. België staat veel verderop, op plaats 23 en is pas het vijftiende land van het Oude Continent. Landen als Frankrijk, Estland, Oostenrijk, Noorwegen, IJsland, Luxemburg en Ierland gaan ons land vooraf. België doet het op zijn beurt dan weer beter dan landen als Italië, Spanje, Portugal, Griekenland, Polen en verschillende andere Oost-Europese EU-lidstaten.
Maar er zijn ook sterke punten van ons land
De sterke punten van België zijn uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling, aantal onderzoekers, uitgaven aan software, bedrijven die opleiding aanbieden, het aantal jaren dat we onderwijs volgen, hoogopgeleide vrouwen op de werkvloer en kennisintensieve tewerkstelling.
Bij de zwaktes vermeldt WIPO onder meer de netto-instroom van directe buitenlandse investeringen, het aantal technisch afgestudeerden in het hoger onderwijs, ‘e-participatie’ en de groei van de arbeidsproductiviteit.
‘Donkere wolken’ boven uitgaven voor innovatie
In de ranglijst van het agentschap van de Verenigde Naties zijn voorts China, Turkije, India, Vietnam en de Filipijnen bij de snelste stijgers van de voorbije tien jaar. WIPO distilleert de ranking aan de hand van 78 indicatoren, bijvoorbeeld het ondernemersklimaat, onderwijs en onderzoek of industrieel design. De organisatie ontwaart bij deze editie ‘donkere wolken’ die samentroepen boven de uitgaven voor innovatie. Het gaat daarbij om durfkapitaal, uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling en andere investeringsindicatoren. Het aantal geregistreerde patenten is voor het eerst sinds 2009 gedaald (minus 1,3 procent). In 2023 was er een afname van uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling, een afname van wetenschappelijke publicaties én een daling van durfkapitaalinvesteringen naar prepandemische niveaus.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier