Belgische start-up lanceert ‘eerste circulaire microcomputer ter wereld’
De Belgische start-up Citronics heeft een microcomputer gelanceerd, gemaakt van oude smartphones. Het toestel kan onder meer worden ingezet in smart home-toepassingen of als hulpmiddel voor onderzoekers. Het bedrijf werkt samen met het Nederlandse Fairphone, een pionier in circulaire elektronica.
Elk jaar belanden in Europa naar schatting 200 miljoen smartphones bij het afval, hoewel hun componenten – die moeilijk te recycleren en erg vervuilend zijn – vaak nog perfect bruikbaar zijn. ‘Het gaat om krachtige chips die we bij Citronics een tweede leven willen geven’, zegt oprichter Jean-Brieuc Feron. Zijn bedrijf is gevestigd in Kasteelbrakel, Waals-Brabant.
Citronics werkt samen met onder meer het Nederlandse Fairphone, een bedrijf dat smartphones aanbiedt waarbij gebruikers zelf makkelijk componenten kunnen vervangen. Oude smartphones worden ingezameld en gedemonteerd in samenwerking met maatwerkbedrijf Village n°1. De onderdelen worden gesorteerd en getest, waarna Citronics er nieuwe microcomputers van maakt. Het apparaat kan bijvoorbeeld worden ingezet in smart home-toepassingen om het energieverbruik te monitoren. Studenten gebruiken de microcomputer ook al in een beeldherkenningssysteem.
Het bedrijf maakt microcomputers op maat, maar lanceert nu ook een kant-en-klare versie. ‘In een wereld met oneindige grondstoffen en goedkope energie zou dit geen zin hebben,’ merkt Feron op. ‘Maar sinds Covid, de blokkade van een schip in het Suezkanaal en de piraterij in de Rode Zee beseffen we dat onze economische veerkracht afhangt van minder afhankelijkheid van strategische componenten zoals elektronica.’ De microcomputer bevindt zich momenteel in een lanceerfase, in afwachting van nieuwe grootschalige toepassingen. Citronics werkt al samen met partners als UCLouvain en Deutsche Telekom en bereidt zich voor op een kapitaalronde in 2025 om verdere groei te ondersteunen.