Gegevensbeschermingsautoriteit ziet aantal adviesaanvragen de hoogte inschieten
De Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) heeft vorig jaar iets meer dan 600 verzoeken om wetgevingsadvies gekregen. Het gaat om een stijging met 90 procent in vergelijking met 2022. Dat blijkt uit het jaarverslag van de GBA.
‘De stijging is onder andere te wijten aan een toename van het aantal verzoeken van Vlaamse instanties’, duidt de GBA de stijging. ‘Ook moet worden opgemerkt dat de Raad van State alle ontwerpwetgeving met gevolgen voor de gegevensverwerking aan ons voorlegt, waardoor de taak van het Kenniscentrum om wetgeving te beoordelen aanzienlijk toeneemt.’
Het aantal ontvangen dossiers stijgt bij de GBA over het algemeen. Vorig jaar behandelde de privacywaakhond bijna 700 klachten, in vergelijking met 604 in 2022. Het aantal klachten stijgt zo met 15 procent. De bemiddelingsverzoeken stijgen met 20 procent, van 177 in 2022 naar 214 in 2023. De belangrijkste onderwerpen van klachten en bemiddelingsverzoeken zijn: direct marketing, foto’s en camera’s, en telecommunicatie (cookies en sociale media).
Wat dan weer daalt zijn de meldingen van gegevenslekken. Die zakken van 1.426 in 2022 naar zowat 1.300 vorig jaar. Menselijke fouten blijven de meest voorkomende oorzaak van gegevenslekken – al nemen ‘hacking, phishing en malware’ een steeds grotere rol op als oorzaak.
‘Op het gebied van sancties hebben we vorig jaar actief bijgedragen aan het beslechten van geschillen op Europees niveau, met name in zaken tegen TikTok en Meta’, besluit de GBA. ‘En er waren ook belangrijke zaken op nationaal niveau, zoals het recht op wissing van gegevens uit doopregisters (in behandeling in hoger beroep, red.).’
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier