Investeringen in tech start-ups al hoger dan in heel 2023

© Getty Images

De investeringen in jonge Belgische technologiebedrijven bedroegen in de eerste helft van dit jaar 470 miljoen euro. Dat is al meer dan de 424 miljoen euro die in heel 2023 werd opgehaald.

Dat moet blijken uit de studie ‘State of Belgian Tech Report’ van de investeerdersgroep Syndicate One, de consultant Bain & Company en de Belgische investeringsmaatschappij Sofina. Het rapport combineert data van Dealroom met interviews en enquêtes afgenomen van start-up founders, investeerders en entrepreneurs.

Volgens het rapport zijn er bemoedigende signalen in het Belgische ecosysteem voor start-ups, en ontwikkelt zich dat ‘op een gezonde en duurzame manier’. Zo is het gemiddelde bedrag dat per investeringsronde wordt opgehaald gestaag gestegen tussen 2018 en 2024. Vooral de eerste paar rondes zijn er sterk op vooruit gegaan. Zo is het gemiddelde bedrag van seed rondes en B-rondes verdriedubbeld, terwijl A-rondes verdubbelden over die periode.

Als we naar de Gewesten kijken, ontvangen start-ups die gevestigd zijn in Vlaanderen historisch gezien een groter deel van het totale investeringsvolume (52%). Brusselse start-ups trekken dan weer 31% van het kapitaal aan, terwijl ze slechts 17% bijdragen aan het Belgische BBP .

Geleidelijk volwassen

Die gestage groei in star-upinvesteringen is volgens het rapport een teken dat het Belgische ecosysteem aan het rijpen is. Nog tekenen van een ecosysteem dat geleidelijk volwassen wordt: er zijn in België nu vier ‘unicorns’ (bedrijven waarvan de waardering groter is dan of gelijk aan 1 miljard dollar, nvdr.): team.blue, Collibra, Odoo en Deliverect.

Het lijkt daarnaast ook minder moeilijk te zijn geworden om kapitaal aan te trekken in de beginfase van een onderneming in België. Dat heeft te maken met meer angel-investeringen, en durfkapitaalbedrijven die zich focussen op de eerste stadia van een start-up, naast de uitbouw van een ondersteunend netwerk voor dat soort bedrijven.

De wereldwijde stijging van de financiering voor AI weerspiegelt zich trouwens ook in België. AI-bedrijven waren in de eerste helft van 2024 goed voor ruim 70% van het geïnvesteerde kapitaal.

De oorlog om talent (voor werving en behoud) is volgens de geïnterviewde oprichters van start-ups de grootste uitdaging. De moeilijkheid om ervaren talent aan te trekken, te behouden en te belonen vormt dan ook een aanzienlijk obstakel voor de ontwikkeling van het Belgische technologische ecosysteem, concludeert de studie. België kan daarom veel leren van meer volwassen technologische en investeringsecosystemen en ondersteuningsprogramma’s, zoals wat er bestaat in Frankrijk (met La French Tech), in het Verenigd Koninkrijk (Tech Nation), in Duitsland (Future Fund) en Nederland (Techleap). ).

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content