Maaltijdkoeriers ontduiken belastingen via identiteitsfraude
Bij Deliveroo en Uber Eats maken veel maaltijdkoeriers gebruik van valse accounts, blijkt uit onderzoek van De Tijd.
Mensen zonder papieren en minderjarigen doen het om te kunnen werken, anderen betalen om de login van een ‘collega’ te lenen met als doel belastingen te ontwijken.
Op sociale media floreert een handel in toegang tot bezorgersaccounts van Deliveroo en Uber Eats. De Tijd verkreeg toegang tot drie besloten Facebook-groepen voor maaltijdbezorgers, die elk 6.000 tot 10.000 leden tellen. In de groepen staan tientallen oproepen van mensen die ofwel op zoek zijn naar accounts van Uber Eats en Deliveroo, ofwel logins aanbieden.
Nadat de ‘onderaannemers’ toegang hebben verkregen tot een account van iemand die zich met zijn of haar echte identiteitsgegevens inschreef, kunnen ze op de fiets springen om maaltijden te bezorgen. Ze werken dan pakweg een maand, waarna de ‘verhuurder’ het loon doorstort naar hun rekening.
Maaltijdkoeriers maken om diverse redenen gebruik van valse accounts. Een eerste groep zijn de ongedocumenteerde migranten. Minderjarigen gebruiken de valse accounts dan weer om leeftijds beperkingen te omzeilen. Ook werklozen die iets willen bijverdienen zonder een deel van hun uitkering te verliezen betalen voor een login.