‘AI beïnvloedt job van twee op de drie Belgische werknemers’
Van alle Belgische werknemers heeft 65 procent een baan die een impact zal ondervinden van artificiële intelligentie, zo stelt de bank ING een studie. Omgerekend gaat het om 3,3 miljoen Belgen voor wie de technologie hun manier van werken grondig zou veranderen. Maar dat betekent niet dat er een groot banenverlies zou zijn door AI.
‘Op de arbeidsmarkt zijn er weliswaar verschuivingen en is er een grote impact, maar niet noodzakelijk meer werkloosheid’, vat ING’s hoofdeconoom Peter Vanden Houte de studie over de impact van AI in België samen. ‘Voor de economische groei is er op termijn een positieve impact, maar die is veel kleiner in Europa en België dan in de Verenigde Staten.’
‘AI-blootstelling’
De studiedienst van ING schat dat AI de Belgische arbeidsmarkt grondig kan veranderen, met een impact op velerlei jobs en sectoren. Volgens auteur Charlotte de Montpellier is er een hoge ‘AI-blootstelling’ voor 65 procent van de werknemers of 3,3 miljoen Belgen, de rest ondervindt geen invloed. Bij 31 procent van de banen (1,6 miljoen Belgen) is er een blootstelling met hoge complementariteit (zij zullen er baat bij hebben), bij 34 procent (1,7 miljoen landgenoten) is er een hoge blootstelling met lage complementariteit. Bij hen zou AI menselijke taken gaan overnemen.
‘Deze cijfers betekenen echter niet dat dit percentage werknemers hun job zal verliezen’, aldus de bank. Een baan bestaat uit vele activiteiten, het verdwijnen van volledige banen zou hierdoor beperkt blijven, klinkt het. In het licht van een tekort aan arbeidskrachten en een vergrijzende bevolking, denkt ING niet dat een en ander zou leiden tot een stijgende werkloosheid.
De studie ging gepaard met een representatieve enquête, eind vorig jaar afgenomen bij duizend Belgen. Tweeënveertig procent denkt dat wijdverspreid gebruik van AI de komende vijf jaar meer banen zal creëren dan kosten. Drie procent vreest voor de eigen baan.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier