Ene operator blijkt guller dan andere bij nieuw sociaal internetaanbod
Zowat 600.000 gezinnen in België kunnen voortaan intekenen op een sociaal internetaanbod. Voor 19 euro per maand krijgen ze dan een internetaansluiting. Wie er ook tv bij wil, betaalt 40 euro per maand. Telenet geeft voor dat geld sneller internet dan Proximus.
Tot nu toe hield het sociaal tarief een maandelijkse korting in, maar volgens minister van Telecom Petra De Sutter (Groen) schoot dat systeem zijn doel voorbij. Te weinig mensen die er recht op hadden, gebruikten de korting. Bovendien leidde het systeem mensen niet automatisch naar het goedkoopste abonnement.
Twee sociale formules
De hervorming maakt de zaken eenvoudiger. Wie er recht op heeft, kan kiezen uit twee sociale formules: internet voor maximaal 19 euro per maand of een bundel met internet en digitale tv voor maximaal 40 euro. De wet verplicht een aantal specificaties: de surfsnelheid moet minstens 30 Mbps download en 4 Mbps upload bedragen en klanten moeten minimaal 150 GB data per maand kunnen verbruiken.
Alleen operatoren met een eigen netwerk moeten het sociaal abonnement aanbieden. Proximus biedt ze nationaal aan, Telenet in Vlaanderen en delen van Brussel en Voo (een merk van Orange) in Wallonië en delen van Brussel.
De operatoren vragen allemaal het maximum van 19 euro (internet) of 40 euro (internet en tv), maar gaan niet op dezelfde manier om met de vereisten voor snelheid en volume. Proximus lanceert het sociaal abonnement aan de minimumvoorwaarden, terwijl Telenet in Vlaanderen een hogere snelheid biedt: 100 Mbps download en 10 Mbps upload. Hun sociaal aanbod is daarmee een kopie van het product Easy Internet, dat Telenet normaal verkoopt aan 33,29 euro per maand. Voo biedt in Wallonië 75 Mbps download en 4 Mbps upload en geeft meer volume: 500 GB per maand.
Campagne
Minister De Sutter kondigt een campagne aan om duidelijk te maken wie recht heeft op het goedkope abonnement. Mensen zullen een brief krijgen of vanaf 18 maart via een online tool zelf snel kunnen checken of ze op het aanbod kunnen intekenen. ‘Ook OCMW’s en andere organisaties die contact hebben met de doelgroep, schakelen we in’, legt de minister uit.
Overigens verdwijnt het oude systeem met een korting van maximaal 11,5 euro per maand niet voor wie er vóór 1 maart recht op had. De consumenten kunnen kiezen of ze de korting behouden of overstappen naar het sociaal abonnement. In een aantal situaties wordt de korting wel stopgezet, bijvoorbeeld als die klanten veranderen van tariefplan of operator.
Consumentenorganisatie Testaankoop is tevreden over het sociaal tarief, maar ziet verbeterpunten. Het vast internet aan 19 euro per maand is goedkoper dan eender welk gelijkaardig tarief op de markt, stelt de organisatie vast. Een regulier abonnement van Proximus-dochter Scarlet komt met 23 euro in de buurt, maar biedt minder downloadvolume (50 GB). Bij de bundel van 40 euro zou de kloof met de reguliere markt wel nog groter mogen, meent Testaankoop. Daarnaast zou het volgens de consumentenorganisatie ook goed zijn mochten er bundels komen met enkel vast en mobiel internet, bijvoorbeeld aan 25 euro per maand.