‘Slechts helft van de werkgevers spreekt goed af over telewerk’

© Getty Images

Van alle werknemers in België zegt slechts de helft dat hun bedrijf duidelijke afspraken maakt over telewerken. Dat blijkt uit een onderzoek van professor Anja van den Broeck (KU Leuven) en HR-dienstverlener Tempo-Team.

Terwijl voor de coronapandemie nog maar dertig procent af en toe van thuis uit werkte, is dat aantal vandaag gegroeid tot veertig procent. Volgens het onderzoek stelt echter maar de helft van de bevraagde werknemers dat hun werkgever concrete afspraken maakt over het flexibel plannen van een dag thuiswerken.

Onduidelijkheid troef

Zowat veertig procent van de werknemers vindt verder dat hun management te weinig oog heeft voor hun behoeften bij het thuiswerken. Zestig procent wil de thuiswerkdagen dan weer beter kunnen afstemmen op het privéleven. En vijftig procent geeft aan dat ze de mogelijkheid willen hebben om de dagen waarop ze thuis werken, flexibeler in te plannen. Toch worden dergelijke afspraken niet overal gemaakt. In amper een op de vier gevallen gebeuren de afspraken rechtstreeks tussen de werknemer en de leidinggevende.

Helemaal onduidelijk wordt het wanneer gekeken wordt naar afspraken tussen collega’s onderling. ‘Zo spreekt maar één op de vijf werknemers met collega’s af wanneer men naar kantoor komt’, vertelt onderzoekster Van den Broeck. ‘Dertig procent heeft een vaste dag waarop men op kantoor werkt, zonder dat dit gecoördineerd wordt met collega’s. Ongeveer evenveel mensen mogen zelf de dagen kiezen waarop men thuis werkt zonder afstemming met het team.’

Flexibiliteit in twee richtingen

Het gevolg is dan ook dat veel mensen de indruk krijgen geen collega’s te zien als ze naar bureau gaan. ‘Meer flexibiliteit over de organisatie van het werk is zowel voor werknemers als werkgevers nodig om in te spelen op noden zoals schoolvakanties of piekmomenten’, aldus nog Van den Broeck.

Bovendien zou de flexibiliteit in twee richtingen moeten werken, stelt het onderzoek. Alleen op die manier wordt er voldoende fysiek samengewerkt op kantoor en vervreemdt men niet van elkaar. Daarvoor is een structureel thuiswerkbeleid nodig, al ontbreekt dat net bij veel bedrijven en organisaties. Zowat dertig procent van de werkgevers zegt de afspraken over thuis- en telewerk te hebben vastgelegd in een arbeidsreglement. Twintig procent deed dat in een organisatiebreed charter.

Partner Content