De helft van de ouders is bezorgd over wat hun kind online te zien krijgt en een op de drie over hoe verslavend sociale media zijn. Dat blijkt uit de nieuwste Gezinsbarometer van de Gezinsbond.
Er is onder meer grote vraag naar meer mediawijsheid (84 procent) en een strengere regulering voor de platformen (76 procent).
De helft van de ouders vreest dat hun kind online wordt geconfronteerd met cyberpesten, discriminatie of haatspraak. Twintig procent maakt zich zorgen over contact met onbekenden en de schermtijd. Daarnaast vreest 43 procent van de ouders voor seksuele intimidatie of ongepaste beelden en een op de drie ouders vreest voor de invloed van foutieve informatie op de gezondheid of het zelfbeeld.
Zes op de tien ouders weten welke apps hun kind gebruikt. De helft van de kinderen praat open over hun socialemediagebruik en 45 procent gebruikt een tool voor ouderlijk toezicht.
Sociale media nemen onvoldoende verantwoordelijkheid
Maar liefst 90 procent van de ouders verwacht dat scholen actief inzetten op mediawijsheid. En 80 procent verwacht dat de overheid kinderen beter beschermt via wetgeving. Bijna driekwart vindt dat socialemediabedrijven hun verantwoordelijkheid onvoldoende opnemen.
Verbod geen prioriteit
De Gezinsbond ziet een totaalverbod op sociale media voor jongeren onder de 16 jaar niet als hoogste prioriteit. Zo’n verbod kan zelfs leiden tot stiekem gebruik, waarbij jongeren minder snel hulp durven zoeken wanneer ze geconfronteerd worden met schadelijke inhoud.
De Gezinsbarometer wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau Indiville en is gebaseerd op een representatief onderzoek bij meer dan duizend Vlaamse gezinnen met inwonende kinderen tussen 0 en 18 jaar. De resultaten zijn gewogen naar geslacht, leeftijd en opleidingsniveau.