Voor het eerst neemt klassiek bellen met de gsm af
Traditionele sms’jes zijn al langer op de terugweg, en nu is ook het klassieke bellen met de gsm op zijn retour. Het mobiele spraakvolume daalde in 2023 voor de eerste keer, met 3,7 procent naar 20,86 miljard minuten. Dat meldt het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT).
Het sms’en heeft vorig jaar zijn neerwaartse trend voortgezet. Maandelijks werden er nog 66 berichtjes per actieve simkaart verstuurd, in 2022 waren dat er 77 en op het hoogtepunt in 2017 nog 194.
Het mobiele dataverkeer bleef in 2023 daarentegen groeien, en wel met dertig procent tot 983,4 PB (een petabyte is duizend terabytes). Op drie jaar tijd steeg het dataverkeer met bijna 130 procent. Het gemiddelde maandelijks datavolume per actieve datasimkaart nam in 2023 met 1,4 gigabyte (GB) toe en bedraagt intussen 7,5 GB per maand. Communicatiediensten die via internet worden aangeboden (de zogenaamde OTT-services, zoals WhatsApp, iMessage en Facebook Messenger) bleven vorig jaar ook aan populariteit winnen.
5G-uitrol versnelt
Volgens het BIPT is er duidelijk nood aan mobiele telecomnetwerken met een hoge capaciteit om de groeiende databehoefte het hoofd te bieden. ‘Op dat vlak zien we dat, na de trage start, de uitrol van de 5G-netwerken snel toeneemt in ons land. In januari 2024 had reeds 65 procent van het Belgische grondgebied een goede indoor 5G-dekking’, klinkt het.
Het aandeel van de datasimkaarten die 5G-verkeer genereren, klom naar 27 procent. Een jaar eerder was dat nog maar 12,8 procent. Voor dat verkeer kon in maart 2024 een beroep gedaan worden op naar schatting 5.023 operationele 5G-antennesites in België.
Op het vlak van de 5G-dekking voorzien de Europese digitale doelstellingen dat tegen 2030 in alle bevolkte gebieden 5G beschikbaar is.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier