Op één jaar tijd zesduizend banen weg uit Belgische technologiesector
De alarmbellen gaan af in de Belgische technologiesector. Het jobverlies in de sector is groot, de orderboeken en het marktaandeel dalen en zelfs de doorgaans bloeiende ICT-sector is niet de trekker van vroeger. Agoria vraagt maatregelen.
Acht van de tien indicatoren van de conjunctuurmonitor van Agoria staan op rood. In september vorig jaar waren dat er drie van de acht. Het opvallendste cijfer is het enorme jobverlies. Tussen september 2023 en september 2024 zijn er netto 5.900 jobs gesneuveld, waar er in het jaar voorheen nog vijfduizend jobs bijkwamen.
Ook de tijdelijke werkloosheid in de sector stijgt van 3,2 procent vorig jaar naar 6,6 procent momenteel. Het aantal openstaande vacatures daalt van 17.000 naar 15.000.
De jobs slaan op de brede technologiesector en omvatten ook de afgelopen zomer aangekondigde ontslagen bij Audi Vorst (ongeveer 1400 banen). Maar nog niet de bijkomende herstructureringen bij onderaannemers.
Ook de bedrijven zelf zitten in woelig water. De omzet in de sector is het afgelopen jaar gedaald met 2,5 procent. Hun marktaandeel daalt licht van 4,8 procent naar 4,4 procent. Waar het orderboek vorig jaar nog met tien procent groeide, is dat vandaag een daling van 4,7 procent. Het ondernemersvertrouwen was al dalend, dat blijft zo.
ICT groeit, maar minder
Technologiefederatie Agoria luidt de alarmbel en wijst er op dat de slechte situatie niet alleen in de Belgische technologische maakindustrie zit, maar ook in de IT-sector, die traditioneel de sterkhouder is. Ook daar neemt het aantal jobs af. De IT-sector was de afgelopen tien jaar goed voor een jaarlijkse groei van zes procent, nu ligt die groei op slechts 2,5 procent.
Die daling komt niet als een enorme verrassing. Vorig jaar al zei Bart Steukers, CEO van Agoria, aan Data News dat de IT-sector meer aandacht moet krijgen van de overheid.
Investeringen uitgesteld
Agoria waarschuwt ook voor de lage productiecapaciteit. Die was met 78,6 procent vorig jaar al te laag en blijft met 78,7 procent ongeveer gelijk. Dat lage cijfer aanhouden kan gevolgen hebben voor de toekomst: ‘Uit het verleden weten we dat die tachtig procent de grens is waaronder bedrijven investeringen uitstellen.’ Aldus de technologiefederatie. De sterkste daling in activiteit is er bij de machinebouw en in de automobielsector.
Steukers grijpt de barometer aan om voor maatregelen te pleiten die de industrie voorop stellen. ‘Al onze regeringen moeten onze bedrijven helpen competitiever worden. Onze energie is nog altijd dubbel zo duur als voor de coronacrisis en tot vijf keer duurder dan in de VS. Onze loonkosthandicap blijft ons parten spelen. En ook de regeldruk blijft veel te hoog. Die hypothekeert nieuwe investeringen.’
Steukers wijst er op dat de Commisise Von der Leyen de regeldruk voor bedrijven met een kwart wil laten dalen. Hij roept de toekomstige premier op dezelfde weg in te slaan. ‘De regering kan alvast starten met het schrappen van de Federal Learning Account, dan heeft ze al meteen een eerste half percent beet. Tot slot moet de nieuwe federale regering innovatie, onderzoek en ontwikkeling blijven steunen. Die blijven de beste investering in toekomstige productiviteit en groei.’
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier