Overheidswebsites geviseerd door cyberaanval

© Getty Images
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Een cyberaanval viseert maandag de websites van verschillende steden en provincies. De aanval is afkomstig van het pro-Russische hackerscollectief ‘NoName057’, zegt het Centrum voor Cybersecurity België (CCB).

‘Het collectief kondigt zijn aanvallen op voorhand aan op zijn website’, zegt CCB-woordvoerder Katrien Eggers. ‘Wij hebben de geviseerden gecontacteerd, zodat zij hun anti-DDos-maatregelen in gang konden zetten.’ De cyberaanval is een zogenoemde DDoS-aanval, waarbij servers worden ‘gebombardeerd’ met verzoeken, waardoor ze overbelast geraken en onbereikbaar worden voor de echte gebruikers.

Volgens berichten op sociale media zouden onder meer de websites van de provincies Limburg, Luik, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Waals-Brabant geviseerd zijn, net als die van de stad Antwerpen en van de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

De provincie Vlaams-Brabant bevestigt dat haar website maandagochtend een tijd offline was. ‘We hebben een aantal uren platgelegen’, zegt Bart Urlings, de webmaster van de provincie Vlaams-Brabant. Intussen kunnen gebruikers wel weer naar de website surfen. ‘We hebben een aantal onderdelen van de website uitgeschakeld, maar het grootste gedeelte staat intussen weer online’, aldus nog de webmaster. De aanval was rond de middag nog steeds bezig, voegde hij nog toe.

De meeste geviseerde websites lijken terug online te zijn. Het CCB verwacht dat er de komende uren nog enige hinder zou kunnen zijn, ‘in functie van de sterkte van de aanval en de maatregelen die de geviseerde websites kunnen nemen’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content