Minstens 38 gemeenten kiezen in 2024 voor digitale kiesbrief

© Getty Images
Michel van der Ven
Michel van der Ven Technologiejournalist bij Data News.

In minstens 38 gemeenten zullen kiezers voor de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen op 9 juni 2024 een digitale kiesbrief in de mailbox ontvangen. Dat heeft Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) meegedeeld.

De digitale kiesbrief is een initiatief van Burgerloket, een project waarin de stad Mechelen als trekker en 37 andere gemeenten samenwerken om de digitale dienstverlening aan de burger te verbeteren. Maar alle andere 262 Vlaamse steden en gemeenten zullen eveneens de kans krijgen om mee in te stappen. Zij dienen daarvoor zelf niets meer te ontwikkelen en betalen enkel een ‘beperkte implementatiekost’.

Extra herinnering

‘Naast de traditionele papieren kiesbrief zullen er in deze gemeenten ook digitale kiesbrieven worden uitgezonden’, aldus minister Somers. ‘Zo kunnen alle burgers op een eenvoudige en veilige manier toegang krijgen tot de kiesgegevens die ze nodig hebben om hun stem uit te brengen. Papierloze communicatie, efficiëntie, privacy en gebruiksgemak staan hierbij centraal.’ De digitale kiesbrief zorgt er ook voor dat kiezers een extra herinnering ontvangen. Daarnaast biedt ze een oplossing voor degenen die hun papieren exemplaar zijn kwijtgespeeld. Voor alle duidelijkheid: voor het stemmen zelf is nog altijd een fysiek bezoek aan het stemhokje vereist.

Het project Burgerloket heeft ook nog enkele andere vernieuwingen in petto. Zo zullen kersverse ouders tegen de zomer van 2024 niet meer fysiek naar het gemeentehuis hoeven te gaan voor de aangifte van een geboorte. Ook de aanvraag voor een huwelijk zal over een klein jaar digitaal kunnen geschieden.

De digitalisering van de dienstverlening van het lokale bestuur wordt vormgegeven via het programma Gemeente zonder Gemeentehuis. Daarmee ondersteunt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Somers in totaal 61 projecten van 192 lokale besturen voor een totaal van 35 miljoen euro.

De deelnemende gemeenten op een rij

De 38 gemeenten die intussen voor de digitale kiesbrief kozen zijn: Aalst, Affligem, Antwerpen, Beringen, Bertem, Boechout, Borgloon, Brugge, Deerlijk, Diest, Geel, Gent, Harelbeke, Hasselt, Houthalen-Helchteren, Knokke-Heist, Kortrijk, Leuven, Lier, Maldegem, Mechelen, Mortsel, Nijlen, Ninove, Oostende, Overijse, Oudsbergen, Puurs-Sint-Amands, Ronse, Sint-Katelijne-Waver, Tervuren, Tienen, Tongeren, Vilvoorde, Waregem, Wevelgem, Zemst en Zwevegem.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content