Spyware ontdekt op telefoons van twee Europarlementsleden

© Getty Images
Pieterjan Van Leemputten

Het Europees Parlement laat de toestellen van leden van de subcommissie Veiligheid en Defensie extra controleren nadat bij twee toestellen spyware werd ontdekt.

Een routinecontrole bracht aan het licht dat twee telefoons waren besmet waardoor het Europees Parlement nu vraagt aan alle leden van de subcommissie om hun toestel te laten controleren. Het incident werd aan het licht gebracht door Politico, intussen kon ook De Morgen de bewuste mail waarin het Europees Parlement haar leden waarschuwt inkijken.

Een woordvoerder van het Europees Parlement bevestigt het incident. Wie precies geïnfecteerd raakte is formeel niet bekend maar volgens De Morgen gaat het waarschijnlijk om Nathalie Loiseau (Renew), die in een recent interview aangaf dat haar toestel met de Israëlische spyware Pegasus was besmet.

De subcommissie Veiligheid en Defensie telt volgens De Morgen ook twee Belgische Leden: Tom Vandenkendelaere (CD&V/PPE) en Assita Kanko (N-VA (ECR). Zij zullen dus hun toestellen moeten laten nakijken.

Het is niet de eerste keer dat Europese politici slachtoffer zijn. Eerder waren ook Europarlementsleden van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging in 2022 geïnfecteerd. Ook het Griekse Europarlementslid Nikos Androulakis was al eens slachtoffer.

Spyware op een smartphone maakt van het toestel een ideale afluistergelegenheid. Sommige software maakt het mogelijk om inhoud van de telefoon te bekijken, maar evenzeer kunnen zaken als de microfoon of de camera worden misbruikt zonder medeweten van de gebruiker. De leden van de bewuste subcommissie praten onder meer over wapenleveringen aan Oekraïne, maar ook de nakende verkiezingen maken afgeluisterde politici meteen makkelijker beïnvloedbaar. Wie achter de infectie zit, is momenteel niet geweten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content