Proefproject met zelfrijdende bussen in Leuven loopt vertraging op

Het plan van vervoersmaatschappij De Lijn om te experimenteren met zelfrijdende bussen in Leuven loopt vertraging op. Het mikte op een operationele verbinding in 2026.

Uit het antwoord van minister van Mobiliteit Annick De Ridder (N-VA) op een vraag van CD&V-parlementslid An Christiaens blijkt dat de aanbestedingsprocedure voor het raamcontract on hold is gezet. De ambitie om in 2026 een operationele verbinding te hebben in Leuven, lijkt daarmee op losse schroeven te komen.

De Lijn heeft al veel langer plannen om autonome voertuigen, zeg maar zelfrijdende bussen, in te zetten. Jaren geleden stond de technologie nog niet op punt, maar vorig jaar haalde de vervoersmaatschappij de plannen opnieuw uit de koelkast.

Maar de plannen lopen toch niet helemaal op wieltjes, zo blijkt. De recente ontwikkelingen tonen aan dat de technologie nog steeds grote uitdagingen kent. ‘De initiële respons van leveranciers voldeed administratief-juridisch niet volledig aan de verwachtingen, en bovendien betreden nieuwe, sterke spelers de Europese markt’; legt CD&V-parlementslid An Christiaens uit.

De aanbestedingsprocedure voor het raamcontract werd on hold gezet, waardoor de oorspronkelijke timing onzeker is. Hoewel Leuven als testlocatie behouden blijft, is de exacte timing van de operationele inzet van zelfrijdende bussen voorlopig dus onduidelijk.

Brussels Airport

Eerder had De Lijn ook jarenlang plannen met zelfrijdende elektrische bussen op Brussels Airport. Maar na jaren van onderzoek en voorbereiding werden die plannen afgeblazen omdat de ontwikkeling te complex bleek.

Volgens Christiaens is het goed dat De Lijn blijft inzetten op innovatieve mobiliteitsoplossingen, maar moet er ook omzichtig omgesprongen met die technologie. ‘Zelfrijdende bussen kunnen een belangrijke rol spelen in de mobiliteit van morgen maar verkeersveiligheid en het efficiënt inzetten van belastinggeld moeten altijd prioriteit krijgen’, klinkt het.

Partner Content