Negen ICT-spelers winnen Vlaams infrastructuurcontract
Met een omvangrijk raamcontract voor honderd miljoen euro per jaar, heeft VITO namens de meeste Vlaamse instellingen een raamcontract afgesloten voor de aankoop van ICT-materiaal. Negen spelers worden de komende jaren hofleverancier.
Het VITO Infra 2023 raamcontract bestaat uit vijf percelen. Voor elk van die vijf zijn er drie spelers geselecteerd. In de eerste plaats is dat bedoeld voor het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek zelf. Waar veel kantoorwerk vandaag via de cloud loopt, en minder hardware-gebonden is dan vroeger, heeft VITO door haar specifieke activiteiten veel meer dan andere diensten nood om bijvoorbeeld data lokaal te bewaren en verwerken. Daarom dat het hier het voortouw neemt met het raamcontract.
Naast VITO kunnen de Vlaamse overheidsdiensten, het Vlaams onderwijs of het Vlaams Parlement kunnen met VITO als aankoopcentrale zo hardware aankopen. Maar ook politie- en brandweerkorpsen, medische zorginstellingen, hogescholen en universiteiten, openbare diensten en intercommunales, gemeentebesturen en OCMW’s kunnen er beroep op doen.
In totaal zijn er vijf percelen. Samen goed voor een waarde van honderd miljoen euro per jaar en dat gedurende vier jaar. Nadien kan het contract drie keer met een jaar worden verlengd. Dit zijn de percelen en hun respectievelijke winnaars (in willekeurige volgorde):
- Storage & Servers: AXI, Cronos Public Services en Simac
- Backup & Archiving: AXI, Core ICT en Cronos Public Services
- Hypervisor & Cloud: AXI, Core ICT en Cronos Public Services
- Netwerk & Security: Orange Cyber Defense, Proximus, Savaco/TrueGEN
- Endpoints: AXI, Econocom en Trius
Werkelijke waarde varieert
Wil dat zeggen dat er jaarlijks honderd miljoen euro naar deze tien partijen gaat? Neen, daar hoort enige nuance bij. Zo communiceert Proximus dat het perceel waar zij deelnemen een waarde heeft van 56 miljoen euro (voor vier jaar).
Maar dat wil niet zeggen dat Proximus 56 miljoen euro verdient. Zo hebben diensten daar de keuze uit drie spelers. Ook staat het de deelnemende instellingen nog steeds vrij om elders materiaal aan te kopen. De uiteindelijke waarde van het contract voor de bedrijven die het winnen, kan dus variëren.
Update 24/10/2023:
Het gaat niet om tien maar om negen bedrijven die het raamcontract winnen. De genoemde bedrijven in het artikel blijven wel ongewijzigd.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier