Toename flitsboetes kan servers DIV overbelasten

© BELGA PHOTO BRUNO FAHY
Pieterjan Van Leemputten

Omdat er in ons land veel meer snelheidscontroles gebeuren dan vroeger, legt dat extra druk op de servers die de juiste persoon aan de te snelle wagen moeten koppelen.

Bij een snelheidsovertreding worden de gegevens uit een database van de Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV) gehaald om te weten wie de wagen bezit en waar die persoon woont. Maar volgens De Standaard levert dat stilaan technische problemen op. Volgens de krant melden de federale ministers van Mobiliteit, Justitie en Binnenlandse Zaken aan de Kamer dat de toename in boetes het systeem van de FOD Mobiliteit kan overbelasten.

Dat komt omdat de afgelopen maanden verschillende trajectcontroles werden geactiveerd, waardoor het aantal vastgestelde snelheidsovertredingen is toegenomen. Vorig jaar ging het gemiddeld om 17.000 overtredingen per dag, dit jaar worden dat er nog meer.

Maar de systemen zijn niet ontworpen om zo vaak data op te vragen, waardoor de servers nu dreigen te crashen. Daarom trekt de federale regering nu ook enkele honderdduizenden euro’s uit voor betere servers, om te voorkomen dat binnenkort niet alle snelheidsovertredingen kunnen worden verwerkt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content