Vlaanderen stelt zich kandidaat voor de bouw van een nieuwe Europese ‘AI-fabriek’, een innovatiecentrum voor artificiële intelligentie. De bedoeling is om de AI-fabriek onder te brengen in een hub in Zellik, vanwaaruit bedrijven, start-ups en kennisinstellingen toegang krijgen tot rekenkracht en datasets.
Het project moet zorgen voor ‘strategische onafhankelijkheid’, meldt het kabinet van Vlaams minister-president Matthias Diependaele (N-VA) dinsdag. Volgens De Tijd gaat het om een bredere, Belgische kandidatuur.
‘De toepassingen zijn concreet: gepersonaliseerde geneeskunde, efficiëntere voedselproductie, slimmere energieverdeling, veilige AI in de maakindustrie. Dit zijn kortom oplossingen die ons Vlaams concurrentievermogen versterken. Daarnaast is het ook de bedoeling om expertise rond AI-datacenters uit te bouwen’, zegt Diependaele.
‘We bouwen hier aan een motor voor AI-ontwikkeling en economische meerwaarde, die kan zorgen voor een nieuwe technologische revolutie in Vlaanderen.’
Het Leuvense onderzoekscentrum imec neemt een voortrekkersrol op zich en zal samenwerken met universiteiten en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB). ‘Zo zorgen we voor de creatie van een ecosysteem, waarbij we het kennisveld verbinden met de eindgebruikers: Vlaamse start-ups, kmo’s en scale-ups. Het is belangrijk dat we zelf AI-beleid voeren, en daarnaast hierin samenwerken met andere Europese landen, om competitief te zijn met grote spelers in de Verenigde Staten en China’, aldus nog Diependaele.
De Tijd meldt dinsdag dat Vanessa Matz (Les Engagés), de federale minister voor de Modernisering van de Overheid, de aanvraag samen met de regio’s heeft ingediend in het kader van de Europese projectoproep EuroHPC. De Belgische kandidatuur voorziet ook in een mogelijke bijkomende locatie in Charleroi. Het project vraagt om een totale investering van 80 miljoen euro, waarvan volgens De Tijd de helft door Europa betaald zou worden. In het najaar valt de beslissing.