Waalse scholen bannen smartphone, geen plannen in Vlaanderen

© Getty Images

De 373 scholen van het netwerk Wallonie-Bruxelles Enseignement (WBE) verbieden het gebruik van smartphones. In Vlaanderen zijn daar geen plannen voor.

Le Soir en Sudinfo melden de ban in Wallonië donderdag. De maatregel heeft betrekking op 132.600 leerlingen. De regel is onmiddellijk van toepassing op een aantal scholen die het experiment aan het begin van het nieuwe Franstalige schooljaar aanstaande maandag starten (of die smartphones al enkele jaren verbieden). Voor de meeste andere scholen wordt de stap in de loop van dit schooljaar gezet.

Het verbod kadert in de strijd tegen pesten. ‘Daarnaast wijzen tal van onderzoeken op de gevolgen van een te grote blootstelling aan smartphones voor de gezondheid en het schoolklimaat’, zegt Julien Nicaise, directeur van het WBE-netwerk.

Vlaanderen

De Vlaamse onderwijsverstrekkers zijn niet te vinden voor een algemeen verbod van smartphones op scholen. Ze laten de scholen daar zelf over moeten beslissen. Bij Katholiek Onderwijs Vlaanderen wijst men erop dat er vanuit scholen geen vraag is voor een algemeen verbod en dat ze als netwerkorganisatie ook geen algemeen verbod zou kunnen opleggen. Scholen kunnen hun beleid rond smartphones zelf bepalen.

‘In de praktijk is de ene school meer beperkend dan de andere, maar elke school ontwikkelt zelfstandig zo’n beleid. De laatste maanden hebben enkele scholen wel een verstrenging doorgevoerd in hun beleid’, stelt woordvoerder Pieter-Jan Crombez.

Hij wijst erop dat er wellicht geen enkele school is die het gebruik van smartphones ongebreideld toelaat. Ook Walentina Cools, algemeen directeur van de Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten (OVSG), pleit niet voor een algemeen verbod. Ze zegt dat die beslissing bij de autonomie van scholen hoort en dat die opereren in hun specifieke context.

‘Sommige scholen willen de smartphone niet verbieden omdat kansarme leerlingen die bijvoorbeeld gebruiken als rekenmachine. Ze kiezen ervoor om aan die leerlingen niet te vragen om een duur wetenschappelijk rekenmachine te kopen’, legt ze uit. Hetzelfde geluid is te horen bij het gemeenschapsonderwijs GO!.

‘In de praktijk zien we dat scholen de gewoonte hebben om smartphones vooraan in te zamelen bij de start van de lessen om afleiding te vermijden’, legt gedelegeerd bestuurder Koen Pelleriaux uit. Al ligt het volgens hem moeilijker om de smartphone helemaal te bannen binnen de schoolmuren. Zo hebben leerlingen hem nodig voor bijvoorbeeld de tweefactorauthenticatie om in te loggen op Smartschool.

Partner Content