Wat betekent het Vlaamse defensieplan voor de technologiewereld?

© BELGA PHOTO JAMES ARTHUR GEKIERE

De Vlaamse regering heeft het Vlaamse defensieplan na een marathonvergadering vorige week goedgekeurd. Maar wat brengt dat plan nu precies teweeg? En wat betekent het voor de technologiesector?

De Vlaamse defensie-industrie een boost geven. Dat is de insteek van het nieuwe defensieplan. Dit zijn de belangrijkste veranderingen voor de technologiewereld.

Vlaams Defensiefonds mikt op 1 miljard euro

De oprichting van het Vlaams Defensiefonds staat centraal. Dat moet tot 1 miljard euro kapitaal verzamelen om te investeren in bedrijven met defensie- of dual use technologie. Belangrijk daarbij is de afschaffing van de richtlijn-Muyters. Elke Vlaamse subsidie was verplicht om militaire doeleinden te hebben én nuttig te zijn voor het onderzoek naar en de ontwikkeling van technologie die ook bruikbaar is voor de samenleving of het bedrijfsleven. Dat hoeft volgens het nieuw defensieplan dus niet meer.

Investeren in Vlaamse technologie

Ook pompt de Vlaamse regering meteen 10 miljoen euro in een specifieke projectoproep voor onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten in de defensiesector. De vraag naar innovatie lijkt groot. PMV, de investeringsmaatschappij van de Vlaamse overheid, gaat zich richten op defensie gerelateerde bedrijven. Voor VLAIO (het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen) worden dan weer middelen vrijgemaakt met het oog op onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten in de defensiesector.

Cybercriminaliteit tegengaan

Op 1 mei start het Vlaams Centrum voor Digitale Veiligheid. Dat moet het centrale aanspreekpunt worden voor de cyberveiligheid bij de Vlaamse en lokale overheid. ‘De recente cyberaanvallen op overheidswebsites door Russische hackers onderstrepen de dringende noodzaak om ook onze digitale infrastructuur te versterken’, zegt minister-president Matthias Diependaele.  De Vlaamse overheid versoepelt ook de regels voor ambtenaren die reservist willen worden. Het leger wil zo zijn reservecapaciteit versterken om sneller te kunnen reageren op crisissituaties.

Verder wordt het wapenhandeldecreet nog gemoderniseerd, zodat ‘Vlaamse bedrijven sneller en eenvoudiger kunnen exporteren.’ Al is het nog niet duidelijk wat daar precies zal veranderen. Met een soepeler vergunningenbeleid voor infrastructuurprojecten en investeringen om wegen en spoorverbindingen klaar te maken voor militair transport wil het defensieplan militaire operaties in elk geval versnellen.

Meewerking van Voka

De Vlaamse ondernemersorganisatie Voka belooft in een persbericht dat het de komende maanden ondernemingen uit diverse sectoren in kaart zal brengen die activiteiten willen inbouwen en de militaire capaciteit van België gaan ondersteunen. ‘Ondernemingen uit tal van sectoren laten ons weten dat ze willen bijdragen aan de defensie-inspanningen die ons land zal leveren’, zegt gedelegeerd bestuurder van Voka Hans Maertens. ‘Het gaat zowel om bedrijven uit de technologische industrie, de voedings-, textiel- en bouwindustrie. Die geopolitiek in Europa zal steeds meer op eigen benen staan. Private ondernemingen spelen daarin een belangrijke rol.’

Agoria is tevreden

Agoria, vertegenwoordiger van de Belgische bedrijven in de technologische industrie, juicht het nieuwe plan toe. ‘Het is een krachtig signaal dat de Vlaamse regering het belang van een sterk uitgebouwde defensie-industrie erkent en het toont een groeiend besef van het strategische belang van deze sector voor onze economie en veiligheid’, klinkt het bij Jolyce Demely, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen.

De technologiefederatie is ook blij met de afschaffing van de richtlijn-Muyters. ‘Die was niet meer afgestemd op de huidige geopolitieke realiteit en belemmerde bedrijven en onderzoeksinstellingen om volwaardig deel te nemen aan innovatieve projecten in het kader van defensie’, laat Demely nog weten.

Donald Trump als aanstoker?

Al die Vlaamse investeringen zijn allerminst toeval, en misschien heeft de paniek rond de Amerikaanse president Donald Trump daar iets mee te maken. ‘Overal in Europa worden noodzakelijke defensie-uitgaven gedaan. Als we nu slim investeren en onze hoogtechnologische troeven uitspelen, kunnen we van de nood een deugd maken voor onze Vlaamse economie’, verklaart Diependaele.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content