Belgisch eHealth-platform valt in de prijzen

Op de Sharing and Reuse Conference, een evenement om hergebruik en samenwerking tussen overheden op het vlak van ICT te stimuleren, is een Belgisch overheidsplatform in de prijzen gevallen. Het eHealth-platform kreeg erkenning als samenwerkingsinitiatief met de grootste maatschappelijke impact in Europa.

Het eHealth-platform werd op 11 juni uitgeroepen tot het Europese Shared IT services-initiatief met de ‘Grootste impact op burgers of bedrijven’. De awards werden uitgereikt tijdens de European Sharing & Reuse Conference in Boekarest, georganiseerd onder toezicht van het Europese directoraat-generaal voor Informatica (DIGIT).

Het overheidsplatform wordt gebruikt door artsen, en apothekers en andere professionals uit de gezondheidssector. De jury waardeerde onder meer het levendige ecosysteem, de samenwerking met private partners, de hoge graad van adoptie door de sector en visie op de toekomst. “We trekken resoluut de kaart van de API-economie. Hierdoor zal de samenwerking met de private sector en tussen functionele onderdelen van de overheid nog vlotter lopen”, aldus Frank Robben, CEO van het eHealth-platform. “Tientallen Belgische overheidsinstellingen werken samen aan hergebruik, onder meer met een publieke catalogus die al meer dan 70 herbruikbare componenten en services telt”, beaamt Karel Van Eeckhoutte, Business Analysis Lead en één van de bezielers van het hergebruik-programma bij Smals, de gemeenschappelijke ICT-organisatie van de Belgische sociale zekerheid.

Het Reuse-initiatief van de Belgische sociale zekerheid werd gekozen uit 68 inzendingen en haalde het finaal van de Poolse regio Mazovia, het Spaanse secretariaat-generaal voor Digitale Administratie en het Rijksregister van Finland. In een andere categorie, die van ‘meest innovatieve Open source software’, ging de derde plaats naar het OSLO-platform van Informatie Vlaanderen, een open standaard die ervoor zorgt dat elke Vlaamse stad vlot gegevens kan uitwisselen met andere steden of partners.

Technische problemen

Het eHealth-platform had in het verleden af en toe te kampen met storingen. Na klachten van huisartsen werd vorig jaar een nieuwe website gelanceerd waarop gebruikers geïnformeerd worden bij pannes. Daar is op moment van schrijven te lezen dat inloggen via Itsme op het eHealth-platform tijdelijk onmogelijk is, maar dat ligt aan technische problemen bij Itsme, dat gehost wordt door Proximus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content