Belgisch GIS werk loont
De eerste editie van de Belgische geospatial Awards lauwerde projecten met ‘geografische informatiesystemen’ bij de overheid, bedrijven en studenten – een gezamenlijk initiatief van Flagis en AM/FM-Gis Belux.
Geografische informatiesystemen (GIS) bieden de mogelijkheid om een grote verscheidenheid aan gegevens te koppelen aan ruimtelijke informatie, waarmee zowel het verlenen van diensten, het nemen van beslissingen als het uitstippelen van een beleid kan worden verbeterd. Naast een aanzienlijke verhoging van de efficiëntie en het creëren van innovatieve diensten, kunnen dergelijke combinaties van gegevens vaak ook mogelijke gevaarlijke toestanden voorkomen of helpen bij noodgevallen.
Flagis (the Flemish Association for Geographic Information Systems) en AM/FM-GIS Belux (Automated Mapping/Facility Management-GIS) zetten samen de Geospatial Awards op, om overheden, bedrijven en studenten, te stimuleren gebruik te maken van GIS elementen en ruimtelijke data in hun projecten.
Geospatial laureaten 2013
De eerste editie van de Belgische Geospatial Awards selecteerde laureaten in zes categorieën, uit een totaal van haast veertig inzendingen. Dat laatste overtrof overigens aangenaam de verwachtingen voor een eerste editie.
In de categorie ‘lokaal overheidsniveau’ won het project ‘Gent in 3D’, een pionierende aanpak van 3D-visualisaties voor stadsvernieuwingsprojecten, inclusief een digitale driedimensionale bouwaanvraag. In de categorie ‘globaal overheidsniveau’ (federaal, regio, provincies) de ‘legislatuur GIS-samenwerking in Vlaams Brabant’ gelauwerd, omdat deze zowel ervaren gebruikers als gemeenten met weinig middelen op laagdrempelige wijze steunen bij de introductie van GIS in hun beleidswerking.
In de ‘privé-sector ‘ scoorde het ‘Terrabase – environmental management system’ van i-Theses, omdat het een uiterst efficiënte en complete afwerking van de procedure in het kader van bodemattesten aanbiedt. Bij de studenten won ‘Atschool’ als ‘beste Geo App 2013’, een project van studenten aan de Hogeschool Gent – een praktische toepassing van hun masterproof en meteen ook een maatschappelijk relevante applicatie die in heel Vlaanderen mogelijke toepassingen kan vinden.
De ‘data acquisitie’ award werd gewonnen door het project ‘3D-modellering van het Brussels hoofdstedelijk gewest’.
Als ‘meest innovatief’ project werd het ‘participatory noise mapping with noisetube’-project van de VUB gekozen. Hierbij wordt van microfoons in mobiele telefoontoestellen gebruik gemaakt voor het maken van betrouwbare geluidsmetingen door grote groepen personen, zowel in het kader van projecten als activisten-campagnes. Zowel de basisfilosofie als de uitwerking van de verschillende componenten en de mogelijkheid om klassieke geluidsmetingprojecten met een ‘reality check’ te ondersteunen, werden door de jury gewaardeerd.
Eerder deze maand won het Agiv (Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen) een Geospatial World Award op het Geospatial World Forum in Rotterdam. In de categorie ‘policies and programs’ werd deze award toegekend in de subcategorie ‘standards’ aan het CRAB-project (het Centraal Referentieadressenbestand). Sinds 1 juni 2011 vormt het CRAB de eerste authentieke geografische gegevensbron in Vlaanderen, met adressen in het Vlaamse gewest.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier