Belgische internetproviders stellen eisen aan federale regering

De Belgische internetproviders willen dat de toekomstige federale regering werk maakt van een veilig internet, maar wil zelf geen internetpolitie spelen.

De Belgische internetproviders willen dat de toekomstige federale regering werk maakt van een veilig internet, maar wil zelf geen internetpolitie spelen.

Het is providerorganisatie Ispa dat met een memorandum komt voor de nieuwe regering. In vijf thema’s uiten ze hun wensen voor een duidelijk en kwalitatief internet.

Ispa wil dat de overheid het internet en de ontwikkeling van digitale toepassingen in zijn beleid stimuleert. Tegelijk moet het internet veiliger en meer vertrouwen krijgen na de privacyschandalen en de nieuwe dataretentiewet.

Maar Ispa wil niet dat internetproviders verplicht politieagent moeten spelen. Daarmee wijst de organisatie op het blokkeren van websites en het doorgeven van klantgegevens. Ook moet er meer efficiëntie en een eerlijke kostenvergoeding komen wanneer het gerecht aanklopt bij de providers voor informatie. Tot slot wil de organisatie competitiviteit en coherentie als het aankomt op het omzetten van Europese regels naar lokale wetgeving.

De eisen van Ispa komen niet als een verrassing. Vandaag nog meldt De Tijd dat Base en Mobistar de overheid voor de rechter slepen om de kosten van opvragingen betaald te krijgen. Ook staan operatoren niet te springen om websites te blokkeren, proactief zaken tegen te houden of om gegevens van klanten een jaar lang bij te houden, een gevolg van de dataretentiewet. Dat vraagt immers extra investeringen zonder extra inkomsten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content