Belgische IT-bedrijven bouwen aan Europese cloud

© Born in the cloud
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

De Europese Commissie heeft een eerste grootschalig cloudcontract gegund. Heel wat Belgische it-bedrijven met voorop BT België bouwen mee aan de Europese cloud: goed voor tientallen miljoenen euro.

Het ‘Cloud I’ contract is de allereerste concrete stap van de Europese Commissie naar een cloud voor de eigen systemen en diensten. Europa hoopt via het cloudcontract de kosten van opslag, bandbreedte en rekenkracht onder controle te houden én spreekt tegelijkertijd over innovatieve oplossingen rond bijvoorbeeld big data.

BT België grote winnaar

De gunning betekent ook goed nieuws voor heel wat Belgische it-bedrijven die een flink deel van de cloud voor hun rekening mogen nemen. Vooral BT België mag zich op de borst kloppen. Het netwerk- en cloudbedrijf haalt het eerste lot binnen voor het uitbouwen van een Private Infrastructure as a Service (IaaS). Het gaat om compute- en storage-eenheden die met de EC-datacenters verbonden worden via een private network. Met dat contract is een bedrag van 10,2 miljoen euro gemoeid (verspreid over maximaal vier jaar). De kandidaten waren volgens de Commissie vergelijkbaar qua technologie, maar BT stelde de beste prijs voor.

Ook voor het tweede lot – Public Infrastructure as a Service voor een bedrag van net geen 14 miljoen euro – valt BT België in de prijzen, samen met IBM Belgium, Accenture, ATOS en Cloud Team Alliance. Het verschil met hete eerste lot is dat hier het publieke internet als netwerklink gebruikt wordt. Europa hechtte voor de gunning van dit lot meer belang aan kwaliteit dan aan prijs.

Het derde lot tenslotte is gegund aan ATOS Belgium, IBM Belgium, Accenture en Telecom Italia. Zij moeten een Public Platform as a Service (PaaS) uitbouwen. Dit gaat verder dan opslag- en rekencapaciteit, maar omvat ook de nodige besturingssystemen en databasediensten bovenop de cloudinfrastructuur.

Nog dit jaar eerste clouddiensten

DG Informatics, de sturende it-afdeling van de Europese Commissie, coördineert de uitbouw en de uitrol van de verschillende cloudcomponenten. In de komende maanden zou een eerste concrete set van it-diensten al moeten uitgerold worden. In totaal ontving de Europese Commissie 20 aanbiedingen van 12 kandidaten: 7 voor het eerste lot, 9 voor het tweede, en 4 voor het derde lot. Dat er behoorlijk wat interesse was voor dit contract, blijkt ook uit het grote aantal vragen van kandidaat-bieders (450) en het aantal downloads van de documenten (3000). De procedure werd al opgestart eind december 2014.

Data op Europees grondgebied

Het contract stipuleert overigens dat alle infrastructuur én data op Europees grondgebied moet blijven, om redenen van security en databeveiliging en compliancy met de Europese datawetgeving.

Toch een opmerkelijk detail over de private cloud: 4 Europese bedrijven en 3 Amerikaanse bedrijven stelden zich kandidaat. Maar de voorgestelde ‘stacks’ met technologie was in álle gevallen van Amerikaanse makelij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content