Belgische IT’er zelfzeker over de toekomst

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

De Belgische informaticus lijkt zich niet veel zorgen te maken over de robotisering. Amper 6 procent vreest dat zijn of haar job in de nabije toekomst vervangen wordt door een robot, app of stukje software.

Meer dan de helft van de respondenten in onze salarisenquête is categoriek: het is “zeer onwaarschijnlijk” dat de eigen job in de nabije toekomst vervangen wordt door een robot of computer. Nog eens 40% acht de kans “onwaarschijnlijk”. Wanneer we de vraag stellen óf er it-functies in de nabije toekomst vervangen zullen worden door computers, robots of apps, dan sluipt er wel wat voorzichtigheid in de antwoorden. Nog steeds een ruime meerderheid (64%) acht die kans (zeer) onwaarschijnlijk, maar 3 op de 10 respondenten toch eerder waarschijnlijk.

“Ik denk dat we voor een belangrijk moment staan”, duidt Filip Roels, hr director bij Delaware. “Er is die hele revolutie van artificiële intelligentie en zelfrijdende wagens, bijvoorbeeld. Voor veel it-bedrijven is dat een opportuniteit maar voor anderen betekent het dat ze uit de markt gaan. Hetzelfde geldt voor de it-functies. SAP en andere grote pakketten zullen op microniveau wel blijven bestaan. Maar over tien jaar zijn er waarschijnlijk ook wel tools waar je eenvoudigweg je data instopt waarna er bijvoorbeeld een website uitkomt.”

“Sommige it-functies gaan blijven bestaan, maar mensen moeten er zich wel bewust van zijn dat sommige jobs gaan verdwijnen”, voegt Wim Hufkens, it staffing director bij Econocom, daar aan toe. “Wanneer je voor een belangrijke evolutie staat, dan schrikt dat in eerste instantie af. Maar eenmaal je door die fase bent, blijkt altijd dat de opportuniteiten wel enorm zijn. Er gaan altijd jobs blijven, daar ben ik van overtuigd. Maar dat het gaat veranderen, daar ben ik ook zeker van. Je moet daar geen schrik van hebben, je moet geloven dat we dat als sector ook aankunnen en dat we daarin mee kunnen gaan”, aldus Hufkens.

Maak robotisering tastbaar

Volgens Roels is het ook belangrijk om die robotisering tastbaar te maken op de werkvloer, zodat werknemers ermee aan de slag kunnen en geen louter angstbeeld krijgen. “Wij hebben een Pepper-robot die voor letterlijk van alles en nog wat gebruikt wordt. Die maakt de robotisering dus tastbaar voor heel wat werknemers. Je ziet hem op de vloer en dat maakt het veel duidelijker dan een heel exposé over waar de it-wereld naartoe gaat.” En wie weet levert het ook innovatieve projecten op die er op termijn misschien voor zorgen dat werknemers niet redundant worden maar net betrokken bij de robotisering.

“Ik ben er in ieder geval heilig van overtuigd dat de sector alleen maar gaat groeien. Of iedereen daarin dezelfde job gaat blijven doen, is een andere vraag”, aldus Luc Gaillet, compensation & benefits manager bij RealDolmen. “Als iemand er sowieso van overtuigd is dat zijn functie nog gaat bestaan binnen zoveel jaar en vervolgens achterover leunt en wacht, dan is dat een verkeerde instelling. Maar als je als werknemer zelf evolueert, dan is dat minder een probleem.”

Vol vertrouwen

Wat opvalt is dat de Belgische it’er ook vol vertrouwen naar de toekomst kijkt als het over zijn of haar eigen carrière gaat. 38 procent is er “zeer zeker” van dat hij of zij binnen vijf jaar nog actief is als informaticus. 47 procent houdt het op “ja, waarschijnlijk wel”. Als we die cijfers uitsplitsen naar anciënniteit, dan zien we dat dit vertrouwen nog iets groter is bij al wie minder dan vijf jaar als it’er werkt.

Luc Gaillet: “Bij automatisering is het de taak van de people manager om werknemers bij de hand te nemen om aan hun eigen competenties te werken. Sommigen doen dat uit zichzelf, maar als ze zich er niet van bewust zijn dan moeten ze het wel worden.

Kristof Van der Stadt

“Mensen moeten er zich wel bewust van zijn dat sommige jobs gaan verdwijnen”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content