Belgische Mededingingsautoriteit vraagt snellere procedures om overnames techreuzen te controleren

De Europese Commissie onder leiding van de Duitse Ursula von der Leyen treedt volgende maand aan. Volgens de concurrentiewaakhonden moet de nieuwe commissie zich buigen over snellere procedures bij overnames van techgiganten.

Start-ups in de techsector worden soms in zo’n vroeg stadium ingelijfd door techreuzen als Amazon, Google en Facebook, dat toezichthouders amper een goed beeld kunnen krijgen van de impact van dit soort deals op de concurrentie. Mededingingsautoriteiten in België, Nederland en Luxemburg zijn hier ongerust over.

De mededingingsautoriteiten verwijzen naar een studie die dit jaar werd uitgevoerd door consultancybureau Learlab. Daaruit blijkt dat de techreuzen vooral jonge start-ups overnemen. Google heeft 168 bedrijven overgenomen tussen 2008 en 2018, terwijl Facebook 71 overnames deed en Amazon 60. De start-ups die Google overneemt zijn typisch 4 jaar oud, bij Amazon 6,5 jaar en bij Facebook zelfs maar 2,5 jaar (er werd naar de mediaan gekeken).

Het gaat om kleine bedrijven met groeiende gebruikersaantallen. De start-ups ontsnappen aan de controle van mededingsautoriteiten omdat hun omzet nog erg gering is. Als zo’n start-up vervolgens een overnameprooi wordt, is er bij de toezichthouders nog weinig informatie beschikbaar.

In een gezamenlijke verklaring vragen de autoriteiten om in dergelijke gevallen met minder formele en snellere procedures te mogen werken, zodat ze beter toezicht kunnen houden. Volgens de concurrentiewaakhonden zou dat iets zijn waar de nieuwe Europese Commissie zich over kan buigen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content