Belgische overheid steeds vaker naar Google voor gebruikersdata

© reuters
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Google heeft nieuwe cijfers vrijgegeven over de gegevensverzoeken van overheden en die blijken, niet volledig verrassend, naar een nieuw record te zijn gestegen.

Het Transparency Report dat Google halfjaarlijks bijwerkt, toont onder meer hoeveel verzoeken het van overheden krijgt om inhoud te verwijderen, en hoe vaak het aangesproken wordt voor gegevens over gebruikers. Die laatste verzoeken hebben een nieuw record bereikt tijdens de eerste helft van 2016. Dataverzoeken over gebruikers stegen met 10 procent ten opzichte van de laatste zes maanden van vorig jaar, aldus Google.

In de eerste zes maanden van 2016 hebben overheden wereldwijd 44.943 claims gemaakt met betrekking tot 76.713 gebruikersaccounts en gemiddeld ging Google in op zo’n 64 procent van die aanvragen. Google drukt er daarbij uiteraard op dat het probeert de privacy van zijn gebruikers te vrijwaren, maar moet ingaan op juridische procedures in de landen waarin het actief is.

.
.© Google

De meeste dataverzoeken kwamen van de Verenigde staten, die in de eerste zes maanden van 2016 zo maar even 14.169 keer bij Google kwamen aankloppen, en in 79 procent van de gevallen ook hun data kregen. Ze worden gevolgd door Duitsland (8.788), Frankrijk (4.300), India (3.452) en het Verenigd Koninkrijk (3.302).

België

België is, gezien zijn grootte, best actief in deze lijst. Ons land staat op de achttiende plaats met 248 verzoeken in de eerste zes maanden van 2016. Google heeft er daarvan 76 procent ingewilligd. Het gaat vooral om wettelijke verzoeken, bijvoorbeeld in het kader van een gerechtelijk onderzoek.

.
.© Google

Maar er zijn ook acht ’emergency disclosure’ verzoeken bij, waarbij een overheidsagentschap informatie opvraagt om het leven van iemand te redden. Google heeft er daar drie van ingewilligd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content