‘Belgische regeling universele dienstverlening in strijd met Europese regels’
De Belgische regeling over de universele dienstverlening in de telecomsector strookt niet met de Europese regels. Dat concludeert de advocaat-generaal bij het Hof van Justitie van de Europese Unie in Luxemburg in een niet-bindend advies.
De Belgische regeling over de universele dienstverlening in de telecomsector strookt niet met de Europese regels. Dat concludeert de advocaat-generaal bij het Hof van Justitie van de Europese Unie in Luxemburg in een niet-bindend advies.
Het Hof spreekt zich binnen enkele maanden uit over de vraag van het Grondwettelijke Hof in een zaak die een aantal concurrenten (onder meer Base, Mobistar en Euphony) van Belgacom hadden aangespannen tegen de Belgische staat. De operatoren voelden zich gediscrimineerd ten opzichte van Belgacom doordat de vergoedingen voor de universele dienstverlening de historische operator bevoordelen.
Even, voor de duidelijkheid, een stapje terug zetten: de universele dienstverlening verplicht de telecomoperatoren om ook een sociaal tarief aan te bieden voor de minstbedeelden. Daarvoor werd een fonds opgericht. Operatoren die meer sociale abonnees hebben, krijgen via dat fonds zo een compensatie van operatoren met minder sociale abonnees. Belgacom heeft het merendeel van die sociale abonnees, dus, zo was de redenering, moeten de andere operatoren aan Belgacom betalen. Maar dat was zeer tegen hun zin: zij stellen dat Belgacom nog steeds winst maakt op die abonnees en dat ze zelf ook sociale tarieven aanbieden. Betaald is er nog steeds niet.
Nu, volgens het advies van de advocaat-generaal van het Hof van Justitie, rammelt de Belgische regeling op verschillende punten, vergeleken met de Europese wetgeving. De kans is groot dat het Hof van Justitie dat standpunt in de uitspraak overneemt. In dat geval zou Belgacom de verhoopte compensatie voor de sociale abonnees mogelijk mislopen.
Over hoeveel geld het gaat, is niet geheel duidelijk. Ook daarover wordt al lang gekissebist. Jaren geleden al berekende het BIPT met Bureau Van Dijck dat de totale kosten van de Belgische sociale tarieven 50 miljoen euro zouden bedragen. Dat was al minder dan de 107 miljoen euro die ooit werd genoemd, maar het Franse studiebureau Tera verlaagde die schatting zelfs nog verder tot 18 miljoen euro.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier