Belgische softwareleveranciers niet klaar voor cloud computing

© Belga
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Meer dan 50 procent van de Belgische softwareleveranciers verwacht een toenemende vraag naar cloud-oplossingen, maar het merendeel onder hen is daar duidelijk niet op voorbereid. Dat blijkt uit een studie van consultant Heliview. Het aantal onafhankelijke Belgische softwareleveranciers dat zich nadrukkelijk rond cloud computing en SaaS profileert, is volgens het onderzoek nog erg bescheiden. Desalniettemin worden eerste ervaringen met SaaS in grote mate als positief beoordeeld. Meer dan 25 procent van de ISV’s heeft in het afgelopen jaar ook concrete verzoeken daarover mogen ontvangen.

Meer dan 50 procent van de Belgische softwareleveranciers verwacht een toenemende vraag naar cloud-oplossingen, maar het merendeel onder hen is daar duidelijk niet op voorbereid. Dat blijkt uit een studie van consultant Heliview.

Het aantal onafhankelijke Belgische softwareleveranciers dat zich nadrukkelijk rond cloud computing en SaaS profileert, is volgens het onderzoek nog erg bescheiden. Desalniettemin worden eerste ervaringen met SaaS in grote mate als positief beoordeeld. Meer dan 25 procent van de ISV’s heeft in het afgelopen jaar ook concrete verzoeken daarover mogen ontvangen.

De grootste uitdagingen voor softwarevendors worden verwacht op het gebied van kostencontrole, met een veranderende inkomstenstroom en vooroordelen in de markt. Uit het onderzoek blijkt dat het merendeel van de ondervraagde bedrijven nog geen duidelijk beeld heeft van de implicaties die SaaS en cloud computing met zich mee kunnen brengen. Eén derde van de ondervraagde bedrijven geeft hierbij aan dat ze extern advies nodig hebben.

“De impact die een evolutie naar cloud computing en SaaS voor een software vendor teweeg brengt, wordt duidelijk onderschat in de Belgische markt”, reageert managing partner Luc van Ballaer van cloudspecialist C3Wave. “Het aanbieden van software als een ‘dienst’ is nochtans eerder een fundamentele wijziging in het business model van een softwareleverancier, dan een technologische evolutie. Cloud computing heeft wel een effect op het product as such, maar belangrijker is de noodzaak om het bedrijf mee te laten evolueren naar een echt service georiënteerd bedrijf. Dit moet voor alle commerciële en operationele disciplines gebeuren (Verkoop, marketing, R&D, Financieel…).”

“De verandering die cloud computing met zich mee brengt in het eco-systeem, zal enorm zijn”, zegt ook Ruud Alaerds van Heliview. “De verwachtingen van klanten zullen veranderen en it-leveranciers zullen klaar moeten zijn om hun aanbod en business model hierop af te stemmen. In vergelijking met andere landen is deze noodzaak in België nog sterk onderkend.”

Heliview voerde in samenwerking met C3Wave een marktinventarisatie uit naar SaaS en cloud computing. Eind 2009 werden interviews afgenomen bij mensen uit het commercieel en algemeen management uit een selectie van ruim 800 Belgische leveranciers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content