Bellens: “De slechtste aandeelhouder uit mijn carrière? De Belgische staat!”
Belgacom-topman Didier Bellens heeft fors uitgehaald naar de Belgische staat, die hij beschreef als de slechtste aandeelhouder waarmee hij gewerkt heeft. “Di Rupo is als een klein kind dat om zijn Sinterklaas komt”, zei hij dan weer over de premier.
Didier Bellens was donderdag te gast bij B19, een zakenclub in Ukkel. De CEO van Belgacom heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om enkele humoristische opmerkingen maar ook enkele sneren uit te delen aan zijn hoofdaandeelhouder, de Belgische staat. Hij wilde ook de verschillende “zaken” waarover de media de laatste tijd berichtte op punt stellen.
Didier Bellens, koning van de hype? “Ik organiseerde een hype om jullie tot hier te lokken” zei Didier Bellens tegen een lachend publiek. Hij kwam terug op het verkoopdossier van een Belgacomgebouw waarin hij werd verdacht van belangenconflicten. Bellens werd hierrond onlangs gehoord in de Kamer. “Men wil problemen zoeken waar er geen zijn. Op het ogenblik dat het gebouw nog niet is verkocht, zijn er geen belangenconflicten”, bleef hij zijn verdediging trouw. “Je kan begrijpen dat onze parlementsleden geen juristen zijn, maar ze begeven zich op een gevaarlijk terrein”.
Over het feit dat zijn fiscale aangifte ingevuld wordt door de vennootschap PWC op kosten van Belgacom, legt de CEO uit dat dat een klassieke procedure is in de grote bedrijven: “Het betreft ongeveer dertig personen bij Belgacom. De vennootschap wil er zeker van zijn dat alles wat met lonen te maken heeft goed ingevuld wordt in de aangiftes van iedereen. Toen ik tien jaar geleden toekwam, zeiden ze me: “We zorgen voor alles”. Het is een dienst die in alle grote internationale groepen en in de grote Belgische bedrijven voorkomt. Ik heb hetzelfde regime bij GBL en RTL Group gekend. Het is een uiterst gangbare praktijk”.
“Het gaat misschien om persoonlijke aanvallen” Heeft de CEO van Belgacom de indruk dat hij specifiek geviseerd wordt, zowel door de pers als door de politici ? “Zeer zeker, het gaat misschien om persoonlijke aanvallen. In België houden we niet van ondernemen. Dat is ons Gallisch kantje. We moeten echter ondernemers hebben om werkgelegenheid en groei te creëren”.
De baas van Belgacom maakte ook gebruik van zijn aanwezigheid op de B19 om zijn hoofdaandeelhouder, de Belgische staat, te bekritiseren. Die bezit 53,5% van de aandelen van Belgacom. Ondervraagd over de verschillende types aandeelhouders waarmee hij te maken kreeg in zijn carrière (Albert Frère, privéfondsen, de staat…), is de CEO van Belgacom openhartig: “Dat is een zeer interessante antropologische studie” zei hij met humor. “Met Albert Frère, was het zeer eenvoudig, omdat ik maar met één persoon discussieerde” gaat hij verder.
“Di Rupo is als een klein kind dat om zijn Sinterklaas komt” Daarna laat hij zich uit over zijn huidige hoofdaandeelhouder, de Belgische staat : ” De slechtste aandeelhouder is de staat. Het is zelfs erger dan dat ik gedacht had. In de regering zijn er permanent belangenvermengingen. Iedere minister heeft zijn wensen. De ene spreekt over de portefeuille van de consument, de andere over de staat van de overheidsfinanciën, de derde over de gezondheid van de burger die hij wil beschermen maar dan enkel in Brussel. Ik sprak er een woordje over met de premier. Hij begreep dat dit moeilijk is maar antwoordde me dat hij andere problemen heeft.”
De topman van Belgacom geeft verder mee dat de eerste minister hem enkel bij het naderen van het jaareinde belt, om te informeren of Belgacom een dividend uitkeert. “Een beetje zoals een klein kind dat om zijn Sinterklaas komt”. “Er is geen reden om de dividendenpolitiek nu te wijzigen. Maar misschien zullen we op een dag de staatsdividend moeten schrappen om te zien hoe hij reageert”, voegt Bellens toe.
“Ik ben sinds kort geen socialist meer” De baas van Belgacom, die blijkbaar in topvorm verkeert, grapt over zijn verbondenheid – volgens sommigen – met de socialistische familie. Gezien de recente verklaringen van sommige ministers en parlementsleden, kunnen we daar inderdaad over twijfelen: “Ik ben sinds kort geen socialist meer”, lacht Didier Bellens. Hij haalt ook de verkoop van staatsaandelen in Belgacom aan die de minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) verschillende keren afgewezen heeft: “Als de staat moet verkopen, zou het beter zijn alles in één keer te verkopen met een valorisatie van 30 %. Dan zouden we de staatsschuld naar beneden halen. Een klein deeltje verkopen zou niet echt nuttig zijn”.
“Straks ben ik alleen in de strijd met Telenet” Bellens deelt zijn laatste sneer aan de concurrentie uit die hij bijzonder zwak vindt : “Dat is geen goed nieuws”, zegt hij er onmiddellijk bij. Die situatie zou voortvloeien uit de Europese en nationale reglementering (telecomwetten) die tot een groeiende concurrentie op de Belgische markt geleid heeft: “Als ik zie hoe Mobistar en Base verzwakt worden, zie ik me straks alleen staan in de strijd met Telenet. Eerlijk gezegd, indien men mij op een dag had gezegd dat de politiek elke vorm van concurrentie zou doden, dan had ik dat niet geloofd”.
Gilles Quoistiaux
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier