Belnet steekt nog tandje bij

© Beltug
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Belnet, het Belgische nationale onderzoeksnetwerk, vernieuwt dit najaar zijn IP-netwerk. Universiteiten, hogescholen, onderzoeksinstellingen en overheden zullen daardoor over snellere verbindingen en efficiëntere netwerkdiensten beschikken.

Belnet steekt nog tandje bij

Na de vernieuwing van de optische apparatuur vorig jaar gaat Belnet dit najaar over tot de vervanging van de routers in zijn ‘Points of Presence’, de zogenaamde knooppunten van het Belgische onderzoeksnetwerk.

De nieuwe routers zijn een pak krachtiger en ondersteunen een quasi ongelimiteerd aantal 10G-interfaces. “Bovendien zullen onze klanten straks ook 100G internettoegang en 100G (inter)nationale onderzoeksbandbreedte kunnen afnemen, een primeur in België”, aldus Belnet-directeur Jan Torreele.

Belnet investeert ruim 2.250.000 euro in de nieuwe hardware. Het project werd via een Europese aanbesteding gegund aan SecureLink, dat de rol van integrator opneemt. Voornamelijk het geavanceerde design van het netwerk en de professionele ondersteuning zou hebben bijgedragen tot de keuze voor SecureLink. De apparatuur zelf wordt geleverd door Juniper Networks.

Momenteel beschikt Belnet over een IP-netwerk met een gelaagd model waarbij alle trafiek via de centrale routers in Brussel moet passeren. Met het nieuwe decentrale netwerk zal dat niet meer het geval zijn. Dankzij de snellere en betrouwbaardere verbindingen kunnen universiteiten en onderzoekscentra, die vaak aan zeer data-intensieve projecten werken, op meer continuïteit en performantie rekenen.

Voor de aangesloten organisaties betekent de nieuwe IP-infrastructuur ook een efficiëntere toegang tot de netwerkdiensten van Belnet. Het nieuwe netwerk is zodanig opgebouwd dat Belnet in de toekomst SDN- en NFV-diensten kan aanbieden.

“Onze klanten zullen hun diensten zelf kunnen opzetten, configureren en monitoren. Zo zal een universiteit zelf een Point-to-Point verbinding kunnen opzetten tussen zijn organisatie en onze datacenters om bijvoorbeeld gebruik te maken van onze clouddiensten”, legt Dirk Haex, hoofd van de netwerkdienst, uit.

Bovendien is de nieuwe IP-apparatuur een pak energiezuiniger. Geschat wordt dat het stroomverbruik van de routers in een gemiddelde Point of Presence met meer dan 50 procent zal dalen.

De optische laag van het netwerk heeft een reeks functionaliteiten overgenomen die vroeger door de core routers werden uitgevoerd. Dit laat Belnet toe om zijn IP-netwerk efficiënter op te bouwen en de beschikbare bandbreedte beter te gebruiken.

“Het innovatieve design van het Belnet-netwerk bewijst opnieuw dat onze infrastructuur tot de wereldtop behoort en dat is precies waar de Belgische wetenschap op rekent”, aldus nog Torreele.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content