Beltug fluit BSA terug
BSA – The Software Alliance vraagt aan bedrijven om zichzelf te laten controleren op illegale software. Beltug, dat zakelijke telecomgebruikers vertegenwoordigt, wil dat niet zomaar accepteren en krijgt gehoor bij de softwarevereniging.
De organisatie die tot enkele jaren terug bekend stond als BSA of de Business Software Alliance is een vereniging die bedrijven controleert op illegale software. Ze doet dat onder meer namens Adobe, Microsoft, Apple, Autodesk, Intel enz. De organisatie stond tot een tweetal jaren terug bekend om zijn harde aanpak van bedrijven met invallen, vaak vergezeld van politie en de dreiging van inbeslagnames, maar heeft zijn aanpak sindsdien (onder meer na tussenkomst van de rechtbank) teruggeschroefd.
Maar het afgelopen jaar kregen verschillende leden van Beltug een brief van BSA – The Software Alliance met de vraag om in te loggen op de website van BSA en daar tools te downloaden om te controleren of er geen illegale software wordt gebruikt. De eerste exemplaren dateren van voor de zomer van 2014, maar sinds eind vorig jaar komt er een tweede brievengolf op gang. Het gaat daarbij om gelijkaardige brieven, telkens licht aangepast afhankelijk van de locatie of sector van het gecontacteerde bedrijf.
Geen verplichting
Beltug was niet opgezet met de brief. Vooral de toon die suggereert dat wie niet meewerkt, misschien wel schuldig is en dus een audit zou moeten krijgen, werd niet goed ontvangen bij de organisatie. Daarop stuurde de vereniging van zakelijke telecomgebruikers zelf een brief naar BSA met de melding dat het zijn leden aanraadt er beter niet op in te gaan en dat er geen contractuele relatie hen daartoe verplicht.
Die houding heeft tot (voorlopige) resultaten geleid. Beltug kreeg gisteren uit het hoofdkwartier van BSA in de VS te horen dat het constructief wil samenwerken met de organisatie. Daarbij benadrukt het dat de praktijken van enkele jaren niet meer worden gebruikt.
Beltug is tevreden met intenties van de organisatie. “Ik ben blij dat het internationaal geëscaleerd is en dat ze openstaan voor verdere samenwerking,” zegt Beltug-voorzitste Daniëlle Jacobs. “We adviseren onze leden uiteraard wel om altijd in regel te zijn met hun softwarelicenties.” Maar op deze manier druk uitoefenen kan voor haar niet door de beugel.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier