Betaalbare smartphone test: Lenovo K5 nu ook bij ons verkrijgbaar
Met de K5 brengt de Chinese electronicagigant Lenovo voor het eerst een smartphone onder de eigen naam uit in de Benelux. Hoewel we er niet helemaal wild van worden, betreft het toch een degelijk toestel voor een erg zacht prijsje.
Wie regelmatig elektronicabeurzen zoals IFA in Berlijn bezoekt weet allicht dat Lenovo naast pc’s en laptops ook een heel assortiment smartphones in de portfolio heeft, van high end tot low end en zowat alles daartussen in.
Alleen werden die toestellen tot voor kort niet echt gelanceerd op de Europese markt, of toch alleszins niet in de Benelux-landen, waar de Chinezen bleven focussen op de smartphones van het – bij ons – veel bekendere Motorola (dat enkele jaren geleden werd overgenomen van Google).
Met de K5 komt daar nu verandering in. Niet dat het eerste toestel dat Lenovo onder de eigen naam in de Belgische markt zet een prijzige superphone is met verrassende toeters of bellen, wel integendeel, het gaat om een zeer bescheiden toestel uit de midrange categorie, dat je al voor 179 euro op de kop kan tikken.
Laat het meteen duidelijk zijn: voor dat geld is de 5 inch K5 alles behalve een slechte deal. Niet alleen ziet het toestel er prima uit met zijn aluminium behuizing en ligt het goed in de hand, ook wat specs betreft zit je goed.
Of wat dacht u van 2GB RAM, Dolby Atmos speakers (jammer genoeg wel op de achterzijde van het toestel), een 13 MP camera achteraan (en een 5 MP camera aan de voorkant), een Snapdragon 415 soc met acht kernen en een potige én verwisselbare 2,750 mAH-batterij?
Jammer is wel dat Lenovo voor een oude versie van Android gekozen heeft voor dit toestel (Android 5.1 Lollipop), al komt de update naar Android 6.0 er wel aan. Met een werkgeheugen van 2 GB en een Snapdragon 415 onder de motorkap moet de K5 immers perfect in staat zijn om Google’s meest recente OS te draaien.
Bovenop Lollipop draait Lenovo’s eigen sofwarelaag (‘VibeUI’), en die heeft wel heel veel weg van Huawei’s ‘EMUI’-skin. Zo is er ook bij dit toestel bijvoorbeeld geen aparte ‘app drawer’ – iets waar heel wat Android-gebruikers blijkbaar een probleem mee hebben – al is het toch gewoon afgekeken van iOS.
Ik gebruik zelf al een tijdje een Android-toestel van Huawei, en dat ontbreken van een aparte app drawer went heel snel. Waarom Lenovo gekozen heeft voor Lollipop in plaats van voor een recenter besturingssysteem, is -nogmaals- minder duidelijk.
Tijdens onze test bleek dat het toestel behoorlijk snel schakelt, en dat je bij het uitvoeren van alledaagse taken niet het gevoel krijgt dat je met zo’n goedkoop toestel zit te werken. Ook het 5 inch scherm (294ppi) staat zijn mannetje, en het toestel biedt zeker waar voor zijn geld wat grafische prestaties bereikt.
Over de camera zijn we helaas wat minder enthousiast. Hoewel het een 13 MP-exemplaar betreft dat naar behoren werkt in dagdagelijkse omstandigeden, heeft de camera het moeilijk met het vinden van de juiste balans tussen donker en licht eens we naar minder ‘lichte’ omstandigheden evolueren.
Hoe dan ook is de K5 een meer dan behoorlijke middenklasser die je op de kop kan tikken voor een wel heel zacht prijsje. Helemaal wild worden we er niet van, maar dat is allicht ook niet de bedoeling.
Wel benieuwd of de consument zijn weg zal weten te vinden naar de Lenovo-toestellen, die of hij Samsung of Huawei hiervoor aan de kant gaat laten liggen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier