Betere resultaten, lagere kosten

BASF Antwerpen ondersteunt de opleiding van zijn medewerkers met het e-learningplatform Flowsparks. Dat zorgt niet alleen voor meer efficiëntie, maar ook voor de snellerebeschikbaarheid van nieuwe informatie.

BASF is één van de sterkhouders in de haven van Antwerpen, na Houston, Texas, de grootste chemische cluster ter wereld. Bij BASF Antwerpen zijn zowat 3.500 medewerkers actief in operations, technisch onderhoud en ondersteunende diensten, zoals HR en finance. Tegelijk krijgt de site ook heel wat externe medewerkers over de vloer. Alain Molinard en Annemieke De Lie werken bij de afdeling Learning & Development. Ze vormen de doelstellingen van het bedrijf om in concrete leerplannen rond onder meer veiligheid, IT, management en leiderschap.

Concreet zocht BASF Antwerpen een oplossing voor de ondersteuning van de opleidingen die met bekwaamheid te maken hebben. Het gaat om kennis en vaardigheden die de medewerkers regelmatig moeten opfrissen en bijwerken, vaak in verband met veiligheid. “We hebben een partner gezocht die ons niet alleen met een systeem, maar ook didactisch kon helpen”, vertelt Alain Molinard. “De opleiding moet immers goed aansluiten op de operationele context van de medewerkers, maar tegelijk ook rekening houden met de doelstellingen en de manier waarop je een zekere bekwaamheid op een efficiënte manier kunt aanleren.”

Praktische oplossing

BASF vond een partner in UNI-Learning uit Wondelgem, met het platform Flowsparks. BASF gebruikt SAP SuccessFactors als learning management system. Daarin zitten de persoonlijke data van de medewerkers, aangevuld met de leerplannen. Flowsparks zorgt voor de concrete invulling van die leerplannen. Wanneer een medewerker bijvoorbeeld zijn eerder behaalde certificaat rond adembescherming moet vernieuwen, dan staat dat vermeld in SuccessFactors. “Het luik e-learning vindt plaats in Flowsparks”, legt Annemieke De Lie uit, “aangevuld met een klassikale praktijkopleiding.” Concreet volgt de medewerker de opleidingsmodule in Flowsparks op het moment van zijn of haar keuze. Slaagt de medewerker voor de bijhorende test, dan stroomt hij door naar de praktijkopleiding.

De toepassing voor e-learning zorgt in de eerste plaats voor meer efficiëntie. “Ook voor de operatoren die in ploegendienst werken zijn er pc’s voorzien”, zegt Molinard. “De medewerker krijgt een e-mail met de uitnodiging om een module te volgen. Dat kan dan op het moment dat de medewerker verkiest.” Dat is goed voor de arbeidsorganisatie. “In de praktijk zien we dat medewerkers de opleidingsmodules typisch doorlopen tijdens een weekend- of nachtshift, wanneer de installaties rustig draaien.” Tegelijk biedt e-learning ook een praktische oplossing. “Het is veel makkelijker – en goedkoper – om pakweg zeshonderd medewerkers via e-learning op te leiden dan ze samen te brengen in een klaslokaal.”

Ondersteuning bij digitalisering

Bovendien laat e-learning BASF toe om kort op de bal te spelen. “Het aspect just in time is belangrijk”, zegt De Lie, “zeker wanneer het om bekwaamheidsopleiding gaat. Het kan van belang zijn om de medewerkers snel een bepaalde module te laten doorlopen. Via klassikale opleiding is dat veel moeilijker.” De mogelijkheden van Flowsparks zijn intussen ook opgepikt door de collega’s van de communicatieafdeling. “Ze gebruiken het platform om nieuwsbrieven uit te sturen”, legt Molinard uit. “De berichten zien er nu niet alleen beter uit, ze worden ook meer gelezen en hebben zo meer effect. Via Flowsparks kun je immers opvolgen wie het bericht al dan niet heeft gelezen.” De verwachting is dat BASF het gebruik van Flowsparks nog verder uitbreidt. “We kiezen voor meer digitalisering”, besluit De Lie. “Voor e-learning is daarbij een belangrijke rol weggelegd, onder meer om instructies te voorzien bij nieuwe, gedigitaliseerde processen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content