BigChainDB maakt blockchain-principe schaalbaar

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Een watermerk voor digitale kunstwerken gebaseerd op het blockchain-principe : met dat concept probeert de Berlijnse start-up Ascribe de wereld te veroveren. “Het is niet de technologie die ingewikkeld is, maar het feit dat je anders moet leren denken.”

Ascribe omschrijft zichzelf als een notaris voor digitaal intellectueel eigendom. De start-up voorziet digitale kunstwerken van een watermerk door ze te coderen op een blockchain, waardoor de artiesten hun copyright gemakkelijker kunnen claimen.

“Op het internet worden de werken van kunstenaars voortdurend gekopieerd zonder dat ze daar geld voor krijgen of dat ze er voor erkend worden”, legt de Belg Dimitri De Jonghe uit. De Jonghe kwam als doctoraatsstudent aan de KUL in contact met Ascribe-medeoprichter Trent McConaghy, en werkt intussen als core-ontwikkelaar voor het innovatieve bedrijfje.

“Wanneer je een kunstwerk codeert op een blockchain, dan kan je het niet enkel claimen, je kan ook zelf beslissen wie je een licentie geeft”, klinkt het. “Bovendien creëer je zo unieke stukken, en kan je naar de oorsprong van een foto of van een muziekstuk gaan. Er ontstaat een directe link tussen consument en creator, en dat is helemaal de bedoeling.”

BigChain-database

Intussen is Ascribe al flink geëvolueerd als bedrijf, en ligt de focus zelfs al op een zijproject. “We hadden klanten die ons duizenden foto’s per dag doorstuurden om te coderen, maar we gebruikten een bitcoin-blockchain en die kan maar een paar transacties per seconde verwerken. Dat is niet gebruiksvriendelijk en dus zijn we op het idee gekomen om zelf een schaalbare databank te bouwen met de karakteristieken van een blockchain : BigChainDB.”

Het prototype van die BigChain-database is intussen klaar. “Het grote verschil met een bitcoin blockchain is dat onze database 100.000 transacties per seconde aankan”, legt de ontwikkelaar uit. “En omdat de data geïndexeerd is zoals bij een normale database, kan je ook gaan zoeken naar data zonder dat je de hele blockchain moet scannen.”

“Ons BigChainDB-project is volledig open source, we proberen er nu een community rond te bouwen”, aldus De Jonghe. “Er zijn trouwens al een paar leuke dingen uit voortgevloeid zoals IPDB Foundation, een interplanetaire database die wil fungeren als registratietool voor alle culturele commons uit de hele wereld.”

Interledger

Het Ascribe-team is trouwens ook één van de grondleggers van Interledger, een protocol dat voor een naadloze uitwisseling tussen verschillende blockchains moet zorgen. “Interledger zou je kunnen omschrijven als een internet voor blockchains”, lacht De Jonghe.

“Wij gebruiken Interledger voor onze BigChainDB, wat maakt dat onze db heel open is naar andere blockchains toe. Stel bijvoorbeeld dat jij een song met watermerk wil downloaden die gekoppeld is aan de IP BigChain-database van Ascribe. Dankzij Interledger kan je die IP-blockchain gemakkelijk koppelen aan een financiële blockchain (Ether, Bitcoin), waardoor er enerzijds intellectueel eigendom wordt uitgewisseld, en op hetzelfde moment ook geld wordt geschonken aan de artiest in kwestie.”

Het moeilijkste is niet de technologie, maar dat je moet leren denken in een gedecentraliseerde wereld.

“Op die manier kunnen artiesten en consumenten op een eerlijke manier muziek delen (‘fair trade music’), zonder dat er nog een derde partij aan te pas komt. Ook dat is weer één van de dingen waar Ascribe zich wil mee gaan bezig houden.”

Dimitri benadrukt nog dat het moeilijke aan het hele blockchain-verhaal niet de technologie op zich is, maar wel het gegeven dat je moet leren denken in een gedecentraliseerde wereld. “Welke assets zijn er allemaal mogelijk op een blockchain ? Welke tokens kunnen er worden ingeruild ? Ik raad onze onderwijsinstellingen aan om allemaal een vak rond blockchain te geven, zodat studenten zich de – nieuwe – manier van denken eigen kunnen maken.”

Dit artikel verscheen eerst in Data News 05/2016 van 17 juni.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content