Bijna 4 miljoen elektronische belastingaangiftes

Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Het aantal Belgen dat zijn belastingaangifte elektronisch indient heeft de kaap overschreden van 2.160.328, het totaal na afloop van de deadline op 15 juli vorig jaar.

Het aantal Belgen dat zijn belastingaangifte elektronisch indient heeft de kaap overschreden van 2.160.328, het totaal na afloop van de deadline op 15 juli vorig jaar.

Gezien de huidige cijfers en rekening houdend met de uiterste indiendatum van vandaag (middernacht om precies te zijn) is het best mogelijk dat er zo’n 2,3 miljoen belastingaangiftes zullen ingevuld zijn via Tax-on-Web. Weliswaar bestaat het risico dat door de grote drukte vertraging optreedt tijdens de laatste ‘openingsuren’.

Maar de stijging van het aantal aangiftes zou in vergelijking met vorige jaren wel minder uitgesproken kunnen zijn. Vorig jaar was er nog een toename met 24% vergeleken met 2009. Men moet er ook rekening mee houden dat 725.000 Belgische belastingbetalers een vereenvoudigd aanslagbiljet ontvangen hebben en niet langer zelf hun aangifte moeten indienen. Deze inkomsten werden op voorhang verwerkt door het informaticasysteem van de FOD Financiën.

Boekhouders en consultants die de elektronische aangiften voor rekening van hun klanten invullen, krijgen nog tijd tot 31 oktober. Die aangiften gebeuren ook via Tax-on-Web, dus het is nog tot dan wachten op een definitieve eindbalans voor de onlinetoepassing. Vorig jaar waren er dat zo’n 800.000. Alles bij elkaar opgeteld zou dit jaar dus weleens 4 miljoen aangiftes helemaal elektronisch verwerkt zijn in plaats van een papieren versie.

Veel mensen wachten tot het laatste moment om hun belastingaangifte in te dienen, zegt Francis Adyns van de federale overheidsdienst Financiën. Dat geldt niet alleen voor de papieren aangifte, waarvoor de deadline op 30 juni lag, maar ook voor elektronische aangiftes.

Ondanks de drukte in de laatste dagen voor de deadline zijn er geen technische problemen geweest met Tax-on-Web, zegt Adyns nog. Minister van Financiën Didier Reynders (MR) en staatssecretaris voor Modernisering van de FOD Financiën Bernard Clerfayt (FDF) laten via een persbericht donderdag weten blij te zijn met het enthousiasme van de burger voor Tax-on-Web. Ze stelden ook vast dat dit jaar 25 procent meer mensen hun elektronische identiteitskaart gebruikten om de aangifte in te dienen. Tax-on-Web bestaat sinds 2003.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content