Binnenkort te koop: desktop 3D-scanner
Binnenkort te koop: een scanner die snel scans kan maken van eenvoudige objecten en die kan doorsturen naar een 3D-printer.
Binnenkort te koop: een scanner die snel scans kan maken van eenvoudige objecten en die doorsturen naar een 3D-printer. Scannen zou zo’n 12 minuten duren.
De scanner werkt door middel van enkele lasers die het object afspeuren. De scan kan meteen naar 3D-ontwerpen omgezet worden en doorgestuurd naar Thingiverse, een website waar 3D-scans gedeeld kunnen worden. Voor een klein object zou de scanner zo’n 12 minuten nodig hebben. Die tijd hangt uiteraard af van de grootte van wat gescand moet worden. Blinkende, reflecterende en nevelige dingen zijn niet geschikt om te scannen.
De scanner, The Makerbot Digitizer, kost zo’n 1.000 euro en zal in oktober naar de eerste kopers verzonden worden. Volgens de BBC was de vraag ernaar overweldigend. Dat hoeft niet te verbazen, aangezien The Makerbot Digitizer een van de laatste producten is die 3D-printen naar gewone technologiegebruikers brengt. Het toestel is ontworpen om objecten na te maken, zonder dat de gebruiker 3D-software moet leren gebruiken, of andere expertise moet hebben.
Geen hamburgers
Volgens Makerbot is de scanner er voor de “early adopters, zij die experimenteren, de visionairen die pionier willen zijn in desktop 3D-scannen. Dit zijn onder meer architecten, ontwerpers, creatieve hobbyisten, leraren en artiesten.” De scanner, zo waarschuwt Makerbot, is echter niet geschikt voor ingewikkelde ontwerpen. Gebruikers moeten ook “niet te veel” verwachten van het apparaat. “De verwachtingen moeten realistisch blijven. U zal, bijvoorbeeld, geen hamburger kunnen scannen en het digitale ontwerp opeten,” zo staat te lezen in de gebruiksaanwijzing.
Experts zijn sceptisch. Hoewel er optimisme heerst over de toekomstmogelijkheden van 3D-printen, wordt The Makerbot Digitizer vooral gezien als een speeltje. Citron Research, volgens BBC een invloedrijke investeringsanalist, waarschuwt voor irrealistische verwachtingen die gecreëerd zijn.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier