BIPT-benoemingen alsnog politieke zaak
Niet Vincent Van Quickenborne, maar de voltallige ministerraad zal zich moeten uitspreken over’ de topbenoemingen bij het Belgische Instituut voor Post en Telecommunicatie.
Niet Vincent Van Quickenborne, maar de voltallige ministerraad zal zich moeten uitspreken over’ de topbenoemingen bij het Belgische Instituut voor Post en Telecommunicatie.
Data News schreef het [een tijdje geleden] nog: de BIPT-benoemingen worden een politieke zaak, een moeilijke bevalling ook. Na de negatieve evaluatie van Eric Van Heesvelde door Minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne (Open VLD), kreeg een ‘onafhankelijke jury’ de opdracht om negen namen op papier te zetten. Het ging om drie namen voor de topfunctie, aangevuld met drie Nederlandstaligen en drie Franstaligen.
Uiteindelijk werden er zeven namen doorgespeeld aan Selor, het rekruteringbureau van de federale overheid. In het uitgebreide rapport van de jury stond een gefundeerd voorstel voor de vier personen die het BIPT de komende zes jaar zouden moeten leiden. De krant L’Echo schrijft nu echter dat de personen die weerhouden werden, niet de goedkeuring wegdragen van de regering.
De jury kan zich bijvoorbeeld vinden in de kandidatuur van Catherine Rutten (Open VLD), die sowieso al in de Raad van Bestuur van het BIPT zetelde. Maar de aanstelling van een liberaal als bestuurder zou dan weer in slechte aarde vallen bij de socialisten, die zich afvragen waarom de voormalige collega’s van Rutten niet weerhouden werden.
Hoewel Rutten de gedoodverfde kandidaat was voor de topfunctie, twijfelt L’Echo er niet aan dat de kaarten helemaal herschud zijn na de recente verkiezingen en de slechte resultaten voor Open VLD. Terwijl het dossier toch opgevolgd zou worden door het kabinet van vice premier en Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht.
De nieuwe Raad van Bestuur van het BIPT moet ten laatste binnen enkele weken het ambt opnemen. Benieuwd of die deadline gehaald wordt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier