BIPT geeft nieuwe 4G-spelers betere voorwaarden

De Belgische telecomwaakhond heeft de voorwaarden voor de 800 MHz veiling bekendgemaakt. Die bevat een aantal regels die meer ruimte geven voor nieuwkomers.

De Belgische telecomwaakhond heeft de voorwaarden voor de 800 MHz veiling bekendgemaakt. Die bevat een aantal regels die meer ruimte geven voor nieuwkomers.

De veiling van de frequenties volgt later dit jaar en bedrijven die willen meedingen kunnen vanaf 14 augustus tot 23 september hun kandidatuur indienen. In totaal worden er drie vergunningen van 2 X 10 MHz geveild waarmee commerciële communicatiediensten (4G) worden opgezet.

Voor die veiling stelt het Bipt soepelere voorwaarden op voor nieuwe spelers op de Belgische markt voor mobiele diensten, in praktijk gaat het om iedereen behalve Mobistar, Proximus en Base. Wie al een 2G-netwerk heeft moet op zes jaar tijd 98 procent van de bevolking dekken met het netwerk. Wie zo’n netwerk nog niet heeft, krijgt daar negen jaar tijd voor.

Delen met nieuwkomers

Als Belgacom, Mobistar of Base Company (het vroegere KPN Group Belgium) een licentie verwerven, dan zijn ze verplicht om nationale roaming aan te bieden aan nieuwe spelers, maar niet aan elkaar. Wel staat het bezitters van een 800 Mhz frequentieblok vrij om de prijs daarvoor te bepalen.

Tot slot mag wie spectrum koopt in de 800 MHz frequentie, maar nog geen ruimte heeft op de in 2011 geveilde 2,6 GHz band, het niet toegewezen blok van 2 X 15 MHz verwerven.

Beide frequenties kunnen gedurende 20 jaar gebruikt worden voor 4G maar de 800 MHz frequentie heeft als voordeel dat het beter inzetbaar is op een grote omgeving of binnen gebouwen. Het Bipt stelt een minimumprijs van 120 miljoen euro per vergunning, waarbij elke partij maximum één blok (van 2 X 10 MHz) mag kopen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content