BIPT wil discussies over fiber aanzwengelen

BIPT-topman Eric Van Heesvelde zegt dat de Belgische telecomregulator momenteel de mogelijke gevolgen bekijkt van een eventuele uitrol door Belgacom van ‘fiber to the home’ (FTTH); een supersnelle glasvezelverbinding tot in de woonkamer.

BIPT-topman Eric Van Heesvelde zegt dat de Belgische telecomregulator momenteel de mogelijke gevolgen bekijkt van een eventuele uitrol door Belgacom van ‘fiber to the home’ (FTTH); een supersnelle glasvezelverbinding tot in de woonkamer.

Eerder schreven we al dat Belgacom “uitermate geïnteresseerd is” in het doortrekken van glasvezel tot in de woonkamer en momenteel bekijkt hoe een en ander het best in een business case kan gegoten worden. Het BIPT van zijn kant is bezorgd over de impact die dit kan hebben op de breedbandmarkt. Dat maakte BIPT-topman Eric Van Heesvelde duidelijk op de Telecom Investor Day van Dexia. Hij wil de gesprekken en discussies hierover in een stroomversnelling brengen.

Het BIPT is klaar met een bevraging van de verschillende spelers rond ‘next generation networks’ waarvan fiber er een is. Volgens Van Heesvelde is er wel degelijk interesse bij verschillende operatoren, die nu een aparte werkgroep gaat oprichten rond de uitbouw van nieuwe netwerken. Van Heesvelde vreest nu al dat open concurrentie moeilijk wordt. “Een grote moeilijkheid bijvoorbeeld is dat Belgacom in tegenstelling tot landen als Frankrijk niet werkt met ducts (ondergrondse ‘gootjes’ waarin relatief makkelijk extra kabels kunnen getrokken worden, nvdr)”, hekelt Van Heesvelde: “Met zo’n duct is het praktisch veel gemakkelijker om een model op te stellen waarbij zo’n goot gedeeld kan worden met alternatieve operatoren.” Het BIPT is bezorgd dat de huidige alternatieve operatoren niet of onvoldoende middelen zullen hebben om een eigen ‘next generation’ netwerk uit te bouwen.

Overigens acht Van Heesvelde de tijd rijp voor een bredere discussie rond FTTH. “Misschien is het geen slecht idee om een studiedag te organiseren, waarbij naast de traditionele en alternatieve operatoren ook spelers uit bijvoorbeeld de vastgoed- of nutssector uitgenodigd worden”, zegt Van Heesvelde. Op die manier wil hij nagaan of er vanuit die hoek misschien nieuwe concurrentie kan opstaan. In andere Europese landen wordt de uitrol van fiber vaak vanuit die sector gedreven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content