Bitcoin: bedreiging wereldeconomie of volksverlakkerij?

Bitcoin is een ‘peer to peer’ (p2p) cryptografisch muntsysteem dat niet gecontroleerd kan worden door overheden. Volgens sommigen vormt dit virtuele geld een bedreiging voor de wereldeconomie. Anderen denken dat het een soort piramidespel is. Bitcoin werd bedacht door een zekere Satoshi Nakamoto, maar het is niet duidelijk of het hier om een echte persoon dan wel om een pseudoniem gaat. De bedoeling van Bitcoin was om een virtuele munt te ontwerpen die niet kan worden geblokkeerd door overheden, die niet belast kan worden, die voor heel lage kosten kan worden uitgewisseld en die niet door overheden kan worden opgespoord. Bitcoins worden gecreëerd door een complex algoritme. De hoeveelheid bitcoins is beperkt: tegen 2140 kunnen in totaal slechts 21 miljoen bitcoins worden gemaakt.

Bitcoin is een ‘peer to peer’ (p2p) cryptografisch muntsysteem dat niet gecontroleerd kan worden door overheden. Volgens sommigen vormt dit virtuele geld een bedreiging voor de wereldeconomie. Anderen denken dat het een soort piramidespel is.

Bitcoin werd bedacht door een zekere Satoshi Nakamoto, maar het is niet duidelijk of het hier om een echte persoon dan wel om een pseudoniem gaat. De bedoeling van Bitcoin was om een virtuele munt te ontwerpen die niet kan worden geblokkeerd door overheden, die niet belast kan worden, die voor heel lage kosten kan worden uitgewisseld en die niet door overheden kan worden opgespoord. Bitcoins worden gecreëerd door een complex algoritme. De hoeveelheid bitcoins is beperkt: tegen 2140 kunnen in totaal slechts 21 miljoen bitcoins worden gemaakt.

Hoe kom je aan bitcoins? Je kunt ze “ontginnen” met behulp van een computerprogramma. Het duurt echter lang om 1 bitcoin te vinden. Momenteel kost het een gewone laptop vijf jaar om één bitcoin aan te maken. Als je weet dat een bitcoin momenteel ongeveer 4,78 euro waard is, dan loont het duidelijk niet de moeite om ze nog te ontginnen met conventionele processoren. Daarom gebruiken de bitcoin-“mijnwerkers” heel goedkope grafische coprocessoren om de nodige berekeningen te doen. Bovendien spannen sommigen samen en ontginnen ze de virtuele munten in groep, waarbij de opbrengsten onderling worden verdeeld.

Hoewel bitcoins virtueel zijn, kun je er wel echte diensten en zelfs goederen mee kopen. Op de website van Bitcoin.org vind je een overzicht. Je kunt zelfs gokken met bitcoins. Ze omzetten in “echt geld” is wat moeilijker, maar ook daar bestaan methodes voor. Er zijn zelfs al virtuele beurzen waar bitcoins verhandeld worden; zo is ook de huidige waarde in “echt geld” vastgesteld. Momentele zijn er 6 miljoen bitcoins in omloop. Die vertegenwoordigen omgerekend een waarde van 40 miljoen dollar. Dat is niet veel, maar de hoeveelheid kan snel groeien naarmate meer mensen zich bewust worden van het bestaan van bitcoins.

Als mensen massaal zouden overschakelen naar dit anonieme, virtuele geld dan zou in theorie de bestaande wereldeconomie bedreigd kunnen worden. Ook zouden bitcoins de strijd tegen misdaad- en zwart geld kunnen bemoeilijken. Nu al kun je met bitcoins bijvoorbeeld illegale drugs kopen. Daarom gaan her en der stemmen op om bitcoins gewoon te verbieden. Maar het systeem is zo ontworpen dat dit nauwelijks mogelijk is. Omdat het een peer-to-peer geldsysteem is, is er geen centrale server of autoriteit die je kunt uitschakelen of arresteren. De strijd tegen illegaal downloaden heeft ook niet veel opgebracht; hetzelfde zou wellicht gebeuren wanneer je bitcoins zou verbieden.

Volgens Adam Cohen, die zichzelf omschrijft als interneteconomist, is bitcoin volksverlakkerij. In een artikel op Quora legt hij uit waarom. Hij argumenteert dat alleen de mensen die als eerste bitcoins hebben ontgonnen, dus de uitvinders en enkele vrienden, er ooit voordeel uit kunnen puren. Kortom, het is een soort piramidespel. Zijn argumenten hier samenvatten zou te veel plaats vergen, maar ze klinken wel overtuigend. Dus toch nog maar even wachten voor je je “echte geld” investeert in “cryptografisch geld”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content