Bitcoin raast door richting 11.000 dollar
De recordkoers van de digitale munt bitcoin is niet gestopt bij de grens van 10.000 dollar. Woensdagochtend werd de bitcoin verhandeld voor bijna 11.000 dollar, een nieuw record.
Midden oktober was de bitcoin nog ongeveer 5.000 dollar waard, de helft van de waarde die ze woensdag heeft bereikt. De recente stijging is nog spectaculairder in vergelijking met begin dit jaar, toen de koers nog ongeveer 1.000 dollar bedroeg, alvorens ze crashte zoals ze dat regelmatig doet.
De bitcoin is immers sterk volatiel. Nadat de munt woensdagochtend een recordwaarde van 10.825 dollar liet optekenen, was ze een uurtje later alweer 700 dollar minder waard, waarna ze terug begon te stijgen.
De bitcoin, die fysiek niet bestaat, werd in 2009 gelanceerd en maakt gebruik van een peer-to-peer-betalingssysteem, gebaseerd op ‘blockchain’-technologie. Ze wordt uitgewisseld op specifieke internetplatformen en heeft geen legale koers. De koers ervan wordt niet bepaald door een centrale bank of een overheid, maar door een aanzienlijke internetgemeenschap. Steeds vaker wordt ze aanvaard als betaalmiddel, bijvoorbeeld in restaurants of in de vastgoedsector. Al worden de transacties, met de toenemende populariteit, steeds trager verwerkt en kosten ze gigantische hoeveelheden elektriciteit.
Financiële instellingen en overheden leveren regelmatig hevige kritiek op de munt, die ze niet kunnen controleren. Midden september zei Jaie Dimon, CEO van JPMorgan, dat de bitcoin “oplichting” was die zou “imploderen”. Het hoofd van Crédit Suisse, Tidjane Thiam, zei onlangs dat het “de definitie zelf van een bubbel” is.