Bitcoinnetwerk verbruikt per jaar meer energie dan Ierland
Bitcoin is goed op weg om 10.000 dollar waard te zijn. Maar die populariteit komt ook wel met een probleem: het aanmaken en verwerken van de cryptomunt kost gigantische hoeveelheden elektriciteit.
De hippe cryptomunt Bitcoin is aan een steile opgang bezig, met een waardering van meer dan 9.000 dollar voor één bitcoin. Maar het netwerk zelf, en de blockchain die de munt overeind houdt, kost bakken elektriciteit. De website Digiconomist houdt bij hoeveel energie de verwerking van cryptotransacties gebruiken, en die heeft berekend dat het verifiëren van transacties in het Bitcoin-netwerk op 30,14 terawattuur (tWh) per jaar ligt, of 30,14 miljard kilowattuur. En dat is veel. Meer dan 19 Europese landen op een jaar opdoen, bijvoorbeeld. Neen, niet België, want België is geen zuinig land (80 tWh per jaar). Maar wel Ierland (25 tWh per jaar). Of Slovakije (27,9 tWh). Bitcoin zit qua energieverbruik nog net onder Denemarken (32 tWh).
Met dat elektriciteitsverbruik zou elke bitcointransactie omgerekend zo’n 300 kWh aan elektriciteit gebruiken. Daarmee is cryptogeld geen echt zuinig betaalmiddel. De Britse krant The Guardian maakt de vergelijking met de Visa kredietkaarten. Een van de datacenters van Visa in de VS zou draaien op zo’n 2% van de energie die voor bitcoin nodig is. En zo’n datacenter regelt ongeveer 100 miljoen transacties per dag. Het bitcoinnetwerk haalt maximum 350.000 transacties per dag.
Hoe komt dat?
Een van de redenen achter al dat energieverbruik, is de manier waarop de transacties worden afgehandeld. Kort gezegd wordt elke transactie geverifieerd en vastgezet in een versleutelde keten, de blockchain. Elke gebruiker kan vervolgens een kopie van die hele keten op zijn computer zetten. Het rekenwerk achter al die encryptie, en de verificatie van de transacties, gebeurd door ‘miners’, computers die zorgen dat alles blijft draaien, en die daarvoor beloond worden met nieuw geld. Dat zijn vaak gespecialiseerde toestellen die een hele dag zware verwerkingen doen, en wiens enige doel is om nieuwe munten te delven. Nu de prijs van bitcoin pijlsnel de hoogte ingaat, zijn er ook meer miners die hun computers gaan inzetten om het netwerk te helpen draaien. Maar de prijs van bitcoin stijgt niet evenredig met de hoeveelheid transacties, dus in periodes zoals vandaag, waarin bitcoin erg hoog staat, wordt er in vergelijking gigantisch veel energie gebruikt per transactie.
In de praktijk
In tijden van energiebesparing en windmolens komt het er vooral op neer dat cryptomunten geen groene technologie zijn. Wel integendeel. Op dit moment worden de munten nog weinig gebruikt voor ‘gewone’ transacties. Ze zijn er voornamelijk voor investeerders, en als alternatieve munt voor bijvoorbeeld online geldoverdrachten. Maar mocht u morgen toch besluiten om bitcoin te gebruiken om bijvoorbeeld een waterketel te kopen, dan weet u nu wel dat de afhandeling van de betaling daarvan, evenveel energie zou slurpen als het koken van een paar duizend kopjes thee.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier