Boek.be lanceert eigen iPad-applicatie

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Nederlandstalige e-boeken die via e-boek.org gekocht worden, kun je binnenkort ook op een iPad lezen. Boek.be stelt de iPad app voor op de Boekenbeurs in Antwerpen.

Een jaar na de opening van de website waar Vlaamse en Nederlandstalige e-boeken gekocht kunnen worden, breidt initiatiefnemer Boek.be – de vereniging van het Vlaamse boekenvak – het e-boek.org platform uit met een applicatie voor de iPad. Tot voorheen was het enkel mogelijk om de aangekochte boeken op een computer of een e-reader van bijvoorbeeld BeBook of Sony te lezen.

“De iPad is op korte tijd zeer populair geworden, dus we wilden daar zeker op inspelen”, legt Jef Maes, hoofd van het kenniscentrum bij Boek.be uit. Ofwel sluit je dan een akkoord met Apple om de e-boeken aan te bieden via de online iBookstore van Apple, ofwel creëer je een eigen applicatie. Een akkoord met Apple bleek moeilijk te liggen omdat het bedrijf zijn eigen ‘digital rights management’ (drm) oplegt die afwijkt van de Adobe Digital Edition drm die e-boek.org gebruikt. In Nederland sloot het Centraal Boekhuis pas wel zo’n akkoord met Apple.

Ook plannen voor Android

“Wij besloten om voor een eigen applicatie te gaan, omdat we dan onze eigen drm kunnen blijven gebruiken, zelf de prijzen bepalen, en omdat de boekhandel er ook zijn voordeel uithaalt”, legt Maes uit. Bovendien zijn ook promoties of marketingacties mogelijk via de app. Daarnaast zegt Boek.be ook concrete plannen te hebben om binnenkort ook een applicatie voor het Android-besturingssysteem uit te brengen. “Het ziet er toch naar uit dat toekomstige tablets voor het merendeel op Android gebaseerd zullen zijn”, zegt Maes nog. Als de iPad app tijdig door de keuring van Apple geraakt, wordt de applicatie officieel voorgesteld op de Boekenbeurs die in Antwerpen plaats vindt van 31 oktober tot 11 november. Sony zal daar trouwens ook twee nieuwe e-readers voorstellen aan het publiek, terwijl fabrikant BeBook er ook uitpakt met zijn eerste wifi e-reader met touchscreen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content