Bornemse Dodentocht omarmt eID en RFID
De 40ste editie van de 100 km Kadee Dodentocht in Bornem, wordt de meest technologische ooit. Registreren voor de wandeltocht kan via de elektronische identiteitskaart en alle deelnemers worden via rfid-chips en sms opgevolgd.
De 40ste editie van de 100 km Kadee Dodentocht in Bornem, wordt de meest technologische ooit. Registreren voor de wandeltocht kan via de elektronische identiteitskaart en alle deelnemers worden via rfid-chips en sms opgevolgd.
Vorig jaar werkte Lin.k, het bedrijf van voormalig Vasco-topman Mario Houthooft, een proefproject uit waarbij deelnemers konden inschrijven voor de wandeltocht via hun elektronische identiteitskaart. Dit jaar worden negen eID-loketten voorzien in de registratietent. “We gaan ervan uit dat er voor inschrijvingen via eID nagenoeg geen wachtrijen zullen zijn, waardoor mensen sneller geneigd zullen zijn om het systeem uit te proberen”, zegt Frans De Leeuw, ict-verantwoordelijke bij het organiserende comité.
De registratie-applicatie werd ontwikkeld door Lin.k, waarbij onderliggend het gecentraliseerd identiteitsplatform LinkID gebruikt wordt. “Technologisch lijkt het misschien simpel, maar de uitdaging is om de drempel voor de eindgebruiker zo laag mogelijk te houden”, zegt managing director Mario Houthooft: “Het is bovendien een mooi voorbeeld van hoe de eID niet voor een overheidstoepassing gebruikt wordt.” Het grootste voordeel voor de organisatoren is dat er geen manueel tikwerk meer aan te pas komt. “Je zou eens moeten zien hoe vervuild de database wel niet is bij volledige manuele registratie”, aldus Frans De Leeuw.
De Dodentocht die dit jaar op 14 en 15 augustus plaats vindt, hoopt om voor het eerst de grens van 10.000 deelnemers te overschrijden. Afgaande op de voorinschrijvingen moet dat mogelijk zijn; als het weer tenminste mee wil. Alle deelnemers krijgen een RFID-tag mee van VIA (Vlaanderen in Actie). De tags worden aan elke controlepost automatisch uitgelezen en de verzamelde data wordt via UMTS verstuurd. Via een sms-toepassing kunnen familieleden en vrienden van een deelnemer opvolgen waar hij of zij zich bevindt. De alternatieve operator EDPnet zorgt daarnaast voor de netwerkinfrastructuur.
“We hebben altijd al voorop gelopen in ict bij sportevenementen. Zo waren we via Phi-Data de eerste om op een evenement een scanner met barcode te gebruiken. En nog langer geleden waren we via het toenmalige Bizibit zelfs pionier in een AS400-omgeving”, zegt Frans De Leeuw. Op termijn hopen de organisatoren nu om naar een integratie toe te groeien van de verschillende identificatiemiddelen. Momenteel zijn dat nog twee polsbandjes, een RFID-tag en een nekhanger. De gsm zou een mogelijk bindmiddel kunnen zijn – bijvoorbeeld via de LinkID-service – maar de organisatoren willen niks overhaasten. Stap voor stap is hier een wel heel passende uitdrukking.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier