Britse regering bedreigde The Guardian met sluiting voor publicatie van Snowden-documenten
De Britse regering zou The Guardian verzocht hebben geen letter te publiceren over de afluisterpraktijken van de NSA en het GCHQ. Volgens vicehoofdredacteur Paul Johnson werd er zelfs met een sluiting gedreigd.
De Britse regering heeft het dagblad The Guardian met sluiting bedreigd indien het de onthullingen van Edward Snowden over de massale afluisterpraktijken van de NSA en de Britse tegenhanger GHCQ zou publiceren. Dat heeft vicehoofdredacteur Paul Johnson gezegd op de conferentie Radiodays Europe in Dublin.
Volgens Johnson was het veel moeilijker om de door Snowden aangereikte informatie te verwerken dan de eerdere onthullingen van Wikileaks, omdat het Government Communications Headquarters, dat nauw samenwerkt met het Amerikaanse National Security Agency (NSA), de krant nauwlettend in de gaten hield. “We werden ervan beschuldigd de nationale veiligheid in gevaar te brengen”, zei Johnson.
Volgens Paul Johnson werd hoofdredacteur Ala Rusbridger in niet mis te verstane bewoordingen duidelijk gemaakt dat “de premier, de minister van Buitenlandse Zaken, de minister van Binnenlandse Zaken en de minister van Justitie een probleem hebben” met hem.
Voor het Verenigd Koninkrijk was de nationale veiligheid belangrijker dan de persvrijheid, aldus nog Paul Johnson. De krant werd verzocht geen letter van Snowdens documenten te publiceren, anders hing hen een sluiting boven het hoofd. (Belga/MI)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier