Britten boycotten EU-hoorzitting over Belgacom-spionage
Groot-Brittannië heeft zijn kat gestuurd naar de EU-hoorzitting over de Belgacom-spionagezaak. Daarmee bleef de belangrijkste betrokken partij weg.
Groot-Brittannië heeft zijn kat gestuurd naar de EU-hoorzitting over de Belgacom spionagezaak. Daarmee bleef de belangrijkste betrokken partij weg.
Iain Lobban, de directeur van de Britse inlichtingendienst GCHQ, was tot ieders verrassing dan toch niet aanwezig op de EU-hoorzitting over de spionagezaak bij Belgacom. EU-parlementsleden reageerden verbolgen en vonden het onaanvaardbaar.
De krant De Tijd kon de brief inkijken die de Britse EU-ambassadeur bezorgde. Daarin staat dat de ‘activiteiten van de inlichtingendiensten de verantwoordelijkheid zjin van elke lidstaat en buiten de de bevoegdheden van de Unie. Om die reden, en met respect, moet het VK de uitnodiging voor de directeur van de GCHQ afslaan’.
Geert Standaert, de vice-voorzitter van Belgacom Service Delivery Engine en secretaris-generaal Dirk Lybaert gaven tekst en uitleg op enkele bijzonder pertinente vragen.De videostream van de hoorzitting kan je hier herbekijken.
Belgacom had zelf het virus opgemerkt in de systemen van de toeleveranciers HP en Microsoft. Uiteindelijk waren er 124 van de 26.600 IT-systemen besmet. Standaert gaf aan dat alle systemen vandaag clean zijn, inclusief de Cisco routers. Of er een verband is met de spionagezaak die in 2011 in het Europees parlement werd gevonden, liet Dirk Lybaert in het midden. Hij stelde voor om de gegevens die aan CERT werden doorgespeeld te vergelijken.
De zogenaamde ‘Operation Socialist’ van de Britse inlichtingendienst kwam aan het licht nadat Der Spiegel de documenten van klokkenluider Edward Snowden vrijgaf.
Belgacom gaf toe dat dit een mogelijk piste is die onderzocht wordt. Dirk Lybaert gaf wel aan dat het niet uitgesloten is dat dergelijke gesofistikeerde hacks nog kunnen voorvallen. Volgens hem was het Belgacom externe netwerk niet geïnfecteerd. De krant L’Echo bracht aan het licht dat de IT-diensten van defensie Belgacom meehelpen om na te gaan wie er achter het afluisterschandaal zit. Informatici van de Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid zouden er in geslaagd zijn een eerste laag van de code te kraken.
De krant De Standaard onthulde vandaag dat de systemen van Belgacom helemaal niet zo clean zijn als de telecomoperator wil laten geloven:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier